Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

 Det er ikke nemt at være Harry Potter

Fjerde bind af sagaen om troldmandslærlingen Harry Potter lever op til sine populære forgængere
Kultur
15. juli 2000

Ikke nok med, at han er den mest berømte skikkelse blandt alverdens troldmænd og -kvinder og må finde sig i, at folk stirrer på det lynformede ar, han har i panden. Det fik han, da den ondeste og farligste af alle troldmænd, Lord Voldemort, uden held forsøgte at dræbe Harry, lige efter han havde dræbt Harrys forældre.

Nu må den 14-årige troldmandslærling, der studerer på Hogwarts skole for trolddomskunst, også kæmpe mod sine skolekammeraters mistro, fordi hans navn som det fjerde fløj ud af den flammende pokal, som skulle vælge de foreskrevne tre kandidater til Triwizard-turneringen.

En turnering, hvor en værdig kandidat fra hver af de tre trolddomsskoler i verden skal løse tre magiske og måske livsfarlige opgaver og derved vinde point og ære til deres skoler.

Harry er altså blevet valgt af den flammende pokal som turneringens højst ureglementerede fjerde kandidat, selvom han er under de påkrævede 17 år, og selvom Hogwarts kun må stille med én kandidat. Men først udvalgt, er der ingen vej tilbage, Harry skal deltage.

Så er det godt, at han er en sej og handlekraftig lille dreng - det eneste menneske, der nogensinde har overlevet et angreb fra Voldemort - og har nogle gode venner ved sin side. Så selvfølgelig overvinder han den megen brok fra omgivelserne, som tror, at han har snydt sig vej ind i turneringen.

Om han vinder turneringen og overlever Lord Voldemort og hans luskede lakajers lusede rænkespil, er dog en helt anden sag, og om den kan man læse meget mere i J.K. Rowlings 636 sider lange, energiske og yderst underholdende fjerde bind af sagaen om Harry Potter, Harry Potter and the Goblet of Fire.

Berømmelse

Efterhånden er bøgerne om Harry Potter blevet lidt af et fænomen, der får børn verden over til at falde i svime. Og så er det jo godt, at den nye bog har været værd at vente på.

Ikke nok med, at den er dobbelt så lang som forrige bind, Harry Potter og fangen fra Azkaban, der ligesom de to første bøger er udkommet på dansk. Den nye bog er lige så velskrevet, spændende og charmerende som sine forgængere.

J.K. Rowling har en vidunderlig evne til at ramme et stort publikum med sine almengyldige fabler om liv og død, godt og ondt og venskab og fjendskab.

Harry Potter og hans to bedste venner, Ron og Hermione, er på vej fra barndom til voksenliv, og ikke mindst Harry oplever det som en forvirrende tid, hvor han er nødt til at finde ud af, hvor han kommer fra og er på vej hen, hvad kærlighed og venskab er for noget, og hvordan man håndterer det faktum, at man som en lille, spinkel dreng med briller er forudbestemt til at blive noget stort og derfor allerede bærer på en stor byrde.

Harry og hans skolekammerater har lektier for som alle andre, de spiser, leger, dyrker sport, skændes og driller hinanden i stor stil - præcis som børn har gjort det i årtusinder.

Forfatterinden er en stor pædagog, der, uden at overdrive, prædiker fred, tolerance og fornøjelsen ved både boglighed og pratik. Men Rowlings geniale univers er også fyldt med spænding, morskab og fantasi, og Harrys liv et eventyr med magiske elementer, fabeldyr og sære eksistenser.

Og det er netop i kombinationen af det prosaiske og det flyvske og fantasifulde, at Harry Potter-historiernes styrke ligger - også i det just udgivne fjerde bind.

J. K. Rowling: Harry Potter and the Goblet of Fire. 636 s. 199 kr. Bloomsbury. Kan købes hos bl.a. Arnold Busck i København

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her