Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Tolkien-feber

Dronning Margrethe har illustreret en luksusudgave af ’Ringenes herre’, og det er bare én af adskillige Tolkien-relaterede udgivelser
Kultur
23. november 2001

Som var det timet med premieren på Harry Potter og de vises sten – og det er det sikkert også – har Gyldendal i de seneste uger stået bag en lind strøm af fantasyrelaterede bøger. Oven i de allerede rigelige udgaver af J.R.R. Tolkiens Hobitten og den tre bind store Ringenes herre, føjer forlaget endnu et par stykker til med bl.a. billige hard- og paperback-udgaver af begge værker.

Mere interessant er nok genudgivelsen af en luksusudgave af Ringenes herre med tegninger af Ingahild Grathmer, der første gang udkom i 1977. Denne frøken Grathmer er nemlig ingen anden end vor kære Dronning Margrethe, som også er kendt for at være stor Tolkien-fan.

Ifølge en pressemeddelelse fra Gyldendal, som ledsager udgivelsen, knytter sig oven i købet en charmerende lille historie til dronningens tegninger. Tolkien selv ville ikke give tegnere lov til at illustrere hans værker – læserne skulle have mulighed for at danne deres egne billeder inde i hovedet. Da forfatteren døde i 1973 fandt man flere sort-hvide tegninger baseret på Ringenes herre og begået af en vis Ingahild Grathmer. På tegningerne havde Tolkien skriblet anbefalinger og kommentarer – åbenbart, forklarer Gyldendal, var han »fascineret af tegningernes mystik og atmosfære plus det faktum, at hun ikke gengav personerne.«

I ’77 udgav så Gyldendal 1.500 håndnummererede eksemplarer af Ringenes herre med Ingahild Grathmers illustrationer, og de blev revet væk. Og tegningerne, ja, dem havde dronningen under pseudonym sendt til Tolkien, da hun endnu som prinsesse gik på universitetet i England.

Bag om Tolkien

To af Gyldendals øvrige Tolkien-udgivelser er skrevet af Tolkien-eksperten David Day, og begge beskæftiger sig indgående med den omfattende verden, Tolkien byggede op i bl.a. Hobitten og Ringenes herre, og hvorfra forfatteren fik sin inspiration til de mange væsener, sprog og historier.

Genudgivelsen Bestiarium er, som undertitlen beretter, et opslagsværk til Tolkiens univers, og i det kan man i alfabetisk orden finde små og større artikler om alt fra rædselsdæmonerne Balrogger over disse mærkelige Mennesker til blodtørstige Vampyrer. Værket er gennemillustreret af en række forskellige tegnere, bl.a. Lidia Postma, der på side 135 har tolket den skrækkelige og ynkelige Gollum, så han ligner »Gandhi med svømmefødder,« som Preben Hygum skrev i Information i sin anmeldelse, da Bestiarium første gang udkom på dansk under titlen Et bestiarium over Tolkien.

David Day er også ophavsmand til Tolkiens ring, der går bag om den engelske forfatter og sprogforskers egne myter og forsøger at spore, hvor han hentede sin inspiration. Day, der som Tolkien er meget optaget af ringfortællinger, gennemgår alt fra nordisk mytologi, keltiske og saksiske myter til bibelske legender og orientalske, græske og romerske myter.

Bogen er rigt illustreret af Alan Lee – en af de ypperste Tolkien-fortolkere – som også har illustreret tidligere udgaver af Ringenes herre, og hvis tegninger har været en del af grundlaget for designet af Peter Jacksons filmatisering af Ringenes herre. Med andre ord er der rigeligt at give sig i kast med, når nu man sidder og venter på filmen og bare ikke kan få tiden til at gå.

*J.R.R. Tolkien: Ringenes herre, overs. Ida Nyrop Ludvigsen, i alt 1.516 s., pr. bind 1-3, hardback 169 kr., pbk. 99 kr. Luksusudgaven med dronning Margrethes tegninger 799 kr. Gyldendal

*David Day: Bestiarium, overs. Jan Lyderik. 288 s., 350 kr., Gyldendal

*David Day: Tolkiens Ring, overs. Jan Lyderik. 184 s., 295 kr., Gyldendal

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her