Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Kroppen i hovedrollen

Billeder, som aldrig før er vist og normalt ikke slipper ud af medicinalverdenen, kan opleves i Omnimax
Kultur
21. januar 2002

Film
Holder man af naturfilm, er BBC’s seneste omnimaxfilm et absolut must. Denne gang er emnet ikke savannens store dyr eller livet under havet, men vores egen krop.
En fabelagtig rejse indeni og uden på kroppen, hvor man følger et ægtepar som passer deres teenage nevø og lidt yngre niece fra de står op om morgenen, tager i skole og på arbejde til de igen mødes ved aftensmaden. Undervejs ser vi drengen cykle til skole, en hund løber glad efter ham og forbipasserende i kvarteret får alt til virke normalt, hvis ikke de alle var skeletter. Pludselig ændrer verden sig til et termisk billede med rød-grøn-gul farvekode for varme områder. Man får fornemmelsen af at være Predator fra filmen af samme navn med Arnold Schwarzenegger i hovedrollen som actionhelt, og de varme områder i drengen virker pludselig meget delikate. Skræmmende nok er billederne optaget med et supermoderne termisk kamera udlånt fra den engelske hær.
Sveden fordamper fra drengens hud som et flimrende fatamorgana over Gobi ørkenens ophedede sand, inden turen går ind i kroppen. Blodceller hvirvler forbi, hjertet banker og vi farer rundt i kroppens indre. Computeranimationer skildrer trommehindens vibrationer som forplanter sig gennem sneglen til en lidt for nuttet dansende celle. Når pubertetens bumser blæses ud på hele Tycho Brahe Planetariets kuppel, skildres kroppen måske en anelse for detaljeret, og mavens kværnen af en pasta salat med cherrytomater er heller ikke for de sarte.

Sjæl og krop
Parallelt med den dagligdag vi alle kender og kan være heldige at opleve 27.000 gange, er et hverdagsmirakel ved at ske. Ægteparrets ufødte baby følges fra befrugtning til fødsel, man ser kvindens krop forandres med tiden, og fosteret udvikle sig i optagelser, som ikke er set bedre siden den store svenske foregangsmand Lennart Nilsson udviklede teknikker til fotografi af kroppens indre.
Filmen er utrolig fascinerende og selvom vores krop langt fra skildres i alle dens facetter (heldigvis), bliver seerne overvældet af den rå mængde af ubegribelige fakta som understreger indtrykket af kroppen som fabrik. At vores krop hver dag producerer 30 meter hår, at den udskifter omkring 100 millioner blodceller i minuttet, som rejser igennem et 96.000 km langt system af blodkar, at hjernen bliver 10.000 nerveceller fattigere i døgnet for blot at nævne nogle få.
Descartes har ikke levet forgæves, dualismen mellem sjæl og krop er en kraftigt underliggende tone i filmen. Men når det er sagt, er tre års filmarbejde omsat til en imponerende skildring af den ufattelige og fascinerende kompleksitet, som gennemsyrer vort indre liv.

*Menneskekroppen/The Human Body, BBC og Discovery Pictures, Omnimaxformat, 43 min. Tycho Brahe Planetarium

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her