Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Hjernen på dansk

En ny bog på dansk giver en glimrende introduktion til den seneste viden om hjernen, som organ, der håndterer følelser, hukommelse og sprog
Kultur
16. juli 2002

Ny bog
Hjerneforskningen er i vælten. Den sidste grå plet på landkortet er også den mest spændende. Det er her verden tolkes og opleves, angst og glæde gemmer sig side om side med hukommelse, analytiske og sproglige evner, og måske sjælen, Gud og den frie vilje. Det er også her nogle af de modbydeligste psykiatriske sygdomme hører hjemme, depression og skizofreni. Traditionelt har biologer og psykologer ikke været gode venner, men kløften indsnævres i takt med, at ny forskning og psykofarmika dokumenterer sygdommenes neurologiske baggrund.
Professor i biologisk psykologi Stefan Hansens bog Från neuron till neuros. En introduktion till modern biologisk psykologi er blevet oversat til dansk af Arno Norske. Selv om bogen ved første øjekast ligner en kedelig lærebog er den skrevet med et let og fortællende sprog, der fænger.

Lev i nu’et
Hvor psykoanalysens grundlægger, Sigmund Freud, tidligt accepterede, at hjernen bestod af nerveceller, anklager Hansen Freuds efterfølgere for ikke at have fulgt med i neurobiologien. Man baserer stadig sine analyser på forældede teorier om nerver, der som tomme celler i løbet af dagen opsamler energi, der skal gives afløb for om natten. Hansen vil, som titlen antyder, gerne forene den biologiske viden med den psykologiske.
Hjerneskader er den vigtigste kilde til viden. Efter devisen om, at en aktion eller mangel på samme må skyldes de defekte nerveceller i det ødelagte område hos patienten. Hansens mange illustrerende og ofte tragikomiske eksempler er en af bogens stærkeste sider.
Et af de mest fantastiske eksempler er en person (HM), der led af en svær form for epilepsi. For at kurere denne ødelagde man kirurgisk et område af hjernen kaldet hippocampus. Normalt foretog man kun indgrebet i den ene hjernehalvdel, men grundet den svære epilepsi valgte man, at ødelægge hippocampus i begge sider. HM mistede med ét arbejdshukommelsen, og måtte resten af sine dage levede i nu’et. Han havde imidlertid ikke mistet indlæringsevnen, hvilket bla. viste sig ved at lade ham lægge det samme puzzlespil igen og igen. Ligesom alle andre blev HM løbende bedre og lagde det hurtigere og hurtigere, men erklærede hver gang, at det var første gang, han prøvede puzzlespillet. Det skadede område (hippocampus) var vigtigt for at lagre information men ikke for indlæringsevnen.
Hansen kommer vidt omkring og øser af indsigt i fængende spørgsmål som forskellen på den mandlige og kvindelige hjerne, og hvordan vores hjerne bearbejder sprog, følelser og religiøsitet.

Amygdala er Gud
Sprogets højere tolkninger (efter øret har modtaget lyden) håndteres af Wernickes og Brocas område, mens følelser og religiøsitet tilskrives aktivitet i en struktur kaldet amygdala. Ligesom de øvrige emner påvirkes vores sproglige, emotionelle og religiøse formåen af hjerneskader. Med de mange spændende og pudsige eksempler underbygger Hansen den moderne lægevidenskabs syn på hjernen som en struktur, hvor fysiologisk forskellige regioner tager sig af adskilte opgaver.
Skal man komme med en anke er det, at Hansen ikke går videre end at beskrive skadernes effekt. Man kommer ikke rigtig ned på neuronens niveau, hvordan er det f.eks. muligt for nervecellerne at gemme hvert af de ca. 60.000 ord, han skriver, en gennemsnitsdansker har i sit ordforråd? Informationen må jo være der et sted. Han kommer heller ikke ind på de seneste års epokegørende opdagelser af, hvor plastisk nerveceller opfører sig – forbindelser dannes og nedbrydes konstant – og hvad det betyder for f.eks. sygdomme. Endelig kan man med rette hævde, at titlen er lidt misvisende. Selv om den svenske professor ønsker at være brobygger mellem psykologiens og biologiens måde at anskue sygdomsårsager i forholdet mellem krop og sjæl, er der hovedsageligt fokus på hjernestrukturerne og meget lidt på neuroserne.
Alt i alt falder bogen dog på et tørt sted – det er skønt med en velskrevet bog om hjernen på dansk, der med et højt fagligt niveau og rigtig mange rigtig gode eksempler giver et fantastisk overblik over ikke blot, hvad vi ved om hjernen i dag, men også hvorfor vi ved det.

*Stefan Hansen: Fra neuron til neurose, introduktion til moderne biologisk psykologi. 270 s., 250 kr. Gads Forlag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her