Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Ikke særlig fængende fælde

Jan Stage er hurtigt ude med en thriller om krigen i Afghanistan. Måske lige hurtigt nok
Kultur
24. september 2002

Ny bog
Det er en mærkelig fornemmelse at lægge Jan Stages nye bog, Den cubanske fælde fra sig. Først tror man, man bare er forvirret. At man bare skal have samlet trådene for at det hele skal give mening. Men så finder man ud af, at man egentlig mest er ligeglad.
Det er ikke, fordi ens fantasi ikke bliver pirret af selve set-uppet. For hvordan hænger det egentlig sammen, at Afghanistan-krigere bliver fløjet til Guantanamo på det forbudte Cuba af krigsherren og verdensherskeren USA, og hvad foregår der overhovedet derude? Hvordan ser der ud inde i hovedet på en al Qaeda-kriger, og hvordan ser det ud i en cubansk fisker på en strandbred? For slet ikke at tale om i hovedet på Fidel Castro. Jeg ved det ikke. Jan Stage ved det desværre heller ikke.
Denne bog starter akavet. Vi møder den klassiske troskyldige-men-uudgrundeligt-livskloge fiskermand Efrain på Cubas kyst, og han møder en dansk al Qaeda-kriger, der ved et helikopterstyrt er undsluppet sine amerikanske fangevogtere. Fiskeren Efrain har engang været daglejer hos amerikanerne og lært at »udtrykke sin mening om vejret« på engelsk, så de to profiler kaster sig fluks ud i en florissant meningsudveksling om Allah, nedstrygere, skæbne og flugt, hvorefter Efrain lægger sig til at dø på et koralrev og Omar sejler væk i hans båd. Mens Allahs kriger fortæller løs om sin al Qaeda-mission gennem hele Cuba, drikker den danske konsul Oxen på Havanas barer, bliver tilbudt et hus og en elskerinde, som han deler med præsidenten (hvorfor?), og på basen rådslår uniformerne om storpolitik og strategier efter det uheldige styrt.
Endnu er der ikke rigtig nogen knude, der får læseren til at vende siderne, og det kommer der egentlig aldrig. Bogen lægger en række spor ud, som ender i en sløjfe til sidst som de skal, men hvorfor vi skal interessere os for dem, bliver aldrig helt klart.

Ikke overraskende
Der er noget ved de karikaturer, som bogen vrimler med, som ikke fungerer denne gang. Jeg tror, karikaturer er godt brændstof for en skarpt drejet thriller, og Stage har tidligere drejet dem i overlegen stil. Men når der ikke er noget overraskende ved dem (den rabiate, faderløse muslim der er spoleret af sin bløde danske opvækst, de hurtige amerikanere der bare vil have resultater, de drikfældige diplomater og livstrætte forretningsmænd på Cubas forfaldne barer), bliver de heller ikke skarpe.
Mit gæt er, at det her er en bog, der er skrevet på rutinen. Ikke fordi den ikke er fuld af overblik over efterretningslækkerbidskener og saftige stikprøver fra livet i Tora Bora-bjergene, men fordi de ikke bliver brugt til noget. Når dertil lægges en lidt for lemfældig omgang med de sproglige skabeloner (»Jeg er, my God, også ulykkelig, blandede mrs. Wholes’ mand sig«) bliver det kedeligt. Og det er bare ikke godt nok, når man er Jan Stage og kunne have gjort det meget bedre.

*Jan Stage: Den cubanske fælde. 223 s., 249 kr. Lindhardt og Ringhof

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her