Læsetid: 3 min.

Septembers stjerneskud

Klavs Bondebjergs nye digte kredser ømt om kærlighed, men indskriver den i omfattende rum
18. september 2002

Ny bog
Hvor har man dog gennem årene set mange såkaldte ’kærlighedsdigte’, der egentlig bare var sjofle eller sentimentale eller selvbefamlende eller kynisk kalkulerende eller lummer-filosofisk abstrakte, og som af disse grunde knap nok fortjente betegnelsen ’kærlighedsdigte’! Og hvor gør det på denne baggrund godt at læse Klavs Bondebjergs nye bog: 50 ubetitlede stykker, der på samme tid originalt og enkelt indkredser den gåde og guddommelige gave, det er at elske nogen så meget, at man bobler over af fryd.
Direktheden og den muntre sødme har kendetegnet Klavs Bondebjerg (f. 1953) lige fra den lovende debut med Uroligheder i 1982. Siden har han udsendt tre digtsamlinger, senest Et hjørne af selskab i 1995, og burde i grunden for længst rangere blandt de højt respekterede navne. Men beskeden, som nogle jo er, har han valgt mest at føre sig frem som den lydhøre rejsende radioreporter i Nordafrika og det mellemste Østen.

Henvendt til én
Synsindtryk og lyde derfra dukker op hist og her i de nye tekster, der tit tales frem i fremmede rum, men egentlig alle udspiller sig i et henvendt mellemværende, hvor det talende jeg stilles over for et elsket du.

En flok af mursejlere
flyder på brisen,
da et kar med indigo
vælter i farvernes gade,
og jeg pludselig husker
dine øjne.

Hvordan skulle jeg undgå
at savne dig?
I krydderisælgernes
varme mynteskov
kommer jeg i tanke om lugten
mellem dine skulderblade.
På torvet, hvor børnene
stikker deres fingre ind
i springvandet,
fornemmer jeg min hånd
besøge dit hår.
Der skal mod til at være så åben, evne til at være så enkel. Af nyere danske poeter har vel kun Eske K. Mathiesen, Pia Juul, Carsten René Nielsen turdet (og kunnet) færdes dér, hvor Klavs Bondebjerg i denne bog vandrer, selvfølgelig sikker.

Det tredje
Første del går mest traditionelt til værks med direkte hengivne henvendelser og erotiske situationer. I anden del fører du’et en mere tilbagetrukken tilværelse, som erindret ude, blandt fremmede, hvor kærligheden mest ligger som et sidetema eller en sød klangbund under mødet med verden. Endelig opleves tredje del som en art syntese. Elskeren og den elskede står nu indskrevet i det tredjes rum.
Forklaringen på denne struktur må være, at kærligheden for Klavs Bondebjerg kun delvis er noget personligt. For den kan slå om i solidaritet. Forelskelsen potenserer hele livsfølelsen, dette at føle samhørighed med den elskede knyttes ubesværet til en samfølelse med mennesker og natur.

Omkuld i sengen
krøller vi hinandens cv.
Vi kroner regentparret
og udråber republikken.
Historien har
vores fulde interesse.
Og biologien med.

Vi afdækker netop
et kalkmaleri,
behændige djævle,
Mennesker tilsagt.
Om lidt
Giver vi dyrene nye navne.

De to sidst citerede linjer leverer et godt eksempel på fortætningskunsten i bogen. Andre steder, der lægger op til eftertanke – og som tåler den, vel at mærke – er denne livskloge formulering: »Hvad vi ikke kan tilgive, / forsinker os« og optakten til følgende digt:

Jeg ønsker mig derhen,
Hvor jeg er.

Under himlen
der rømmer himlen,
septembers stjerneskud.

Der findes i Luften omkring dine læber enkelte tekster, hvor Klavs Bondebjerg falder for fristelsen til at smage enten på lyde eller tanker. I det første tilfælde kapitulerer han villigt til ordenes musik:
»Fri fandt du ud / af din fødsels foldede dragt, / fik begyndelsens løft / og luften.« Den anden afvej betræder han, når han vil spille filosof: »Kun Gud og maskiner kan skabe det fejlfri. / Perfektion er umenneskelig. // Betragt dette som et enestående billede, / vævet i hånden. / Dets løse ender er det humanes signatur.«
Så skinger en reklame for sig selv tåler intet digt. Og en digt-bog, der kan tone så rent som denne, behøver slet ikke således at udlægge og ophøje sig selv.

*Klavs Bondebjerg: Luften omkring dine læber. 64 s., 169 kr. Borgen. Udkommer i dag

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu