Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Svigtet og forladt

Rolf Gjedsteds selvportrætterende monografi er sine steder tåkrummende pinlig
Kultur
21. september 2002

Ny bog
Muligvis med rette har digteren Rolf Gjedsted (f. 1947) ment, at der var et gabende hul i den danske litteraturhistorie. Om Henrik Nordbrandt og Dan Turèll har fagfolk skrevet bøger. Om Michael Strunge og Hans-Jørgen Nielsen findes adskillige titler. Gjedsted selv har derimod længe måttet vente på den store, udtømmende monografi under synsvinklen: Life and Works.
Derfor har han nu lavet den selv og tilmed kombineret forfatterskabsbeskrivelsen dels med afsløring af private forhold, dels med gennemgange af de anmeldelser, han har fået, og personlig vurdering af dem.
Resultatet er sine steder tåkrummende pinligt, i lange passager grinagtigt i sin opstyltethed, det meste af vejen bare ligegyldigt og lumsk kedeligt.

Mangler distance
Forfatteren mangler i uhyrlig grad distance til sit stof og sig selv. Man ville hellere have læst ét enkelt lysende prægnant digt end den omgang klynkende sejpineri, hvormed han her, litterært, kun opnår at skyde sig selv i foden.
Man kan til nød sætte sig i hans sted og forstå, at han føler sig overset, forbigået og undervurderet, og at han derfor gerne vil fortælle om sine bøger, formidle hensigten med dem.
Problemet er blot, at når han citerer fyldigt fra værkerne og udvælger klip fra anmeldelser, så afholder han sig ikke fra at give karakterer til højre og venstre, ejheller fra at mistænkeliggøre de kritikere, der – som regel uden at kende ham personligt – har tilladt sig at mene, at noget af det skrevne var af begrænset kvalitet. Skønt Gjedsted åbenbart forestiller sig, at han som beskriver af egne værker optræder med autoritet, opnår han ved dette udfarende selvforsvar den stik modsatte effekt: Han mister troværdighed.

Ringe forlagsarbejde
Noget lignende sker, når der fortælles om venner, der svigtede, og rygter, der har gjort forfatteren forstemt. Det virker imod sin hensigt og får ham til at fremstå som på én gang aggressiv og uklædeligt flæbende.
»Min mor havde fra første færd fortalt mig, at jeg var noget særligt,« oplyser Rolf Gjedsted, som også hyppigt minder os om sin indgroede skepsis over for systemer og regler.
Uheldigt nok praktiserer han især denne outsider-rolle på noget så uskyldigt som sætningsbygning, stavning og facts. Sjældent har man set så ringe forlagsarbejde! Bogen burde næppe have været udgivet, og da slet ikke i den foreliggende skikkelse.

*Rolf Gjedsted: Digterliv. Veje og vildveje. Erindringer, reflektioner og digte. 205 s. Kr. 239,00. Schønberg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her