Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Don Ø på valium

For lidt snask og for meget årsberetning over Flemming Østergaards selvbiografi
Kultur
16. november 2002

Anmeldelse
Billedet på forsiden illustrerer bogens hovedproblem: Det viser en tænksom Flemming Østergaard med blikket rettet mod fjerne horisonter. Den visionære forretningsmand, der er i færd med at udtænke nye strategier for sin virksomhed.
Men det antyder desværre også de sider af Flemming Østergaards karakter, der ikke optræder i denne bog. For hvor er den iltre klubdirektør, der kaldte Brian Laudrup en kyllingehjerne? Som fyrede træner Christian Andersen efter kun en kamp. Og som græd af glæde, da FCK i 2001 vandt mesterskabet efter en hjemmesejr over rivalerne fra Brøndby. Ja, denne udgave af Don Ø – som han kaldes af FC Københavns fans – mødte desværre ikke frem, da selvbiografien skulle skrives. I stedet er det virksomhedslederen og mangemillionæren, the self-made-man og mønsterbryderen fra arbejderkvarteret i Gentofte, der taler. Og hans beretning er ikke nær så interessant – i hvert fald ikke for fodboldfans, og man må gå ud fra, at det primært er dem, der vil investere i bogen.

Hvad med læserne?
Således må man stå igennem næsten 100 sider, hvor Flemming Østergaard beretter om sin karriere på Børsen og i forskellige firmaer, før han overhovedet når frem til at fortælle om sine aktiviteter inden for fodboldverdenen. Og når denne fortælling – som vel må siges at udgøre bogens kerne – endelig starter, så bliver den leveret i en så tam og konfliktsky version, at man har svært ved at tro, at det er den temperamentsfulde Flemming Østergaard, der står bag den.
Og det er ærgerligt, fordi alle fodboldguderne skal vide, at FCK-chefen har stoffet til at skrive en vægtig erindringsbog om nogle af de mest centrale begivenheder i dansk topfodbold i de seneste ti år. For blot at nævne nogle af de episoder, som han har været involveret i:
Hans engagement i Lyngby FC, Carlsberg-sagen, indkøbet af Brian Laudrup, magtkampen i Divisionsforeningen, ansættelsen af Christian Andersen, købet af PARKEN og forsøgene på at danne en europæisk Atlant-liga. Hertil kommer utvivlsomt adskillige lærerige erfaringer fra flere års forhold til superegoistiske spillere og mellemhandlere.
De fleste af disse emner behandler Flemming Østergaard desværre forholdsvis overfladisk og uden at gå i detaljer, hvilket muligvis skal opfattes som en hensynsfuldhed over for de involverede, men som ikke øger bogens læsværdighed.
Således står der ganske kort om afskedigelsen af træner Christian Andersen: »Vi stoppede samarbejdet, og Christian Andersen og jeg ved begge hvorfor.«
Nå – har man lyst til at tilføje – men hvad med læserne? Skal de ikke have det at vide?

Stryg til fjenderne
Bogen er dog ikke fuldstændig renset for konfliktstof.
Don ؒs velkendte fjender i form af Divisionsforeningens formand, Peter Iversen, Brian Laudrup, den tidligere FCK-træner Roy Hodgson, kulturborgmester i København Martin Geertsen og B.T.-journalist Steen Uno får nogle stryg, og det samme gør visse ukendte personer fra Østergaards tidligere liv i forretningsverdenen.
Derudover vinder beretningen højde, når Flemming Østergaard træder et skridt tilbage og betragter de mekanismer, der styrer professionel fodbold i dag.
Kapitlet »Professionel Fodboldspiller A/S,« hvor FCK-chefen beskæftiger sig med de markedsvilkår, der dikterer forholdet mellem spillerne i en professionel trup, er således yderst læsværdigt.
Og også kapitlet »Alle lytter til en vinder« der handler om FCK’s forhold til de øvrige danske divisionsklubber samt magtspillet i international fodbold, er interessant læsning.
Men generelt skæmmes bogen af for mange oversigtsskildringer a la dem, man finder i velrennomerede virksomheders årsberetninger, og for lidt snask om, hvad der i virkeligheden skete.
Næste gang Don Ø får trang til at ytre sig i bogform, bør han droppe valiumen, skænke sig en stiv sjus og fortælle os den sande historie om sit liv inden- og uden for kridtstregerne.

*Flemming Østergaard i samarbejde med Lars Werge: Don Ø. 299 s. Ekstra Bladets Forlag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her