Læsetid: 3 min.

Homo Metropolis

Neurosen blomstrer i Danas have, og Nikoline Werdelin holder os ajour
21. november 2002

Tegneserie
Da næppe alle Informationslæsere holder Politiken, er en forbemærkning på sin plads. Den levende avis bringer dagligt to forbløffende tegneserier: Nikoline Werdelins Homo Metropolis, der henvender sig til de intellektuelle mellemlag blandt læserne – eller med sociologen Henrik Dahls betegnelse: det grønne segment. Mens den anderledes puerile Strid har adresse til, hvad man måtte kalde det blefarvede segment.
Dette samlebind, det sjette i rækken, bringer højdepunkter fra to års Homo Metropolis-striber. Det viser, at Werdelin er i stadig vækst som tegner. Hun har for længst frigjort sig fra sit oprindelige forbillede, Claire Bretécher. Samtidig bekræfter bindet hendes dagsaktuelle tæft for pinligheder af enhver slags. Jo, neurosen blomstrer i Danas have. Den viser sig i vores forhold til de fremmede, til vores børn, til døden.
Når vi stilles ansigt til ansigt med det besværlige, så giver vi os til at drømme os bort. Og især drømme os anderledes. Werdelin gennemlyser og udfordrer vores selvbilleder.
Tag f.eks. historien om en gammel kending, den adelsgale Fiona. Hun er nu blevet skilt fra sin greve og er sammen med sønnen flyttet fra herregården og ind i en miserabel slumlejlighed. Men illusionerne er flyttet med. Der er noget ukueligt og komisk ved Fionas vilje til at fortrænge elendigheden. Budgettet ædes op af kostbare sushi-retter, indtil menuen står på kartofler. Mens hun samler flasker, drømmer hun om at transformere fattigdommen til noget pittoresk og starte en karriere som designer af vintage folklore. Det bliver ved drømmen.
Skulle man ikke allerede vide det, så får man grundig besked af Werdelin: Livsløgnen går fint i spænd med moderne kommunikationsteknologi. I historien om »Rigtige venner« følger vi en chat-gruppe bestående af fem dybt ensomme mennesker, der logger sig ind på et fællesskab, som man roligt kan kalde imaginært. Man gør sig drømmebilleder, af sig selv og af de andre.

På springtur
Werdelin nøjes ikke med at spille ideologikritiker og demaskere selvbedragets mange udtryk. Der er mere på færde i samlingens mesterstykke, historien om fire gamle mennesker på plejehjemmet Aftensol. I stedet for at vente på døden stikker de af og kører op til en ødegård i Sverige. De er alt for svage til at klare sig selv og befinder sig på milevid afstand af moderne komfort. Vinteren nærmer sig, og ifølge almindelig snusfornuft er projektet vanvittigt. Men er det ikke et livsnødvendigt vanvid? Er de fire gamles korte springtur ikke mere værd end en tilværelse under formynderskab, som under alle omstændigheder også ville blive kortvarig? Det er en historie, der er lige så facetteret som Werdelins dramatik. Den holder en enestående fin balance mellem håb og fortvivlelse og læses med en stor klump i halsen.
Hvor overlever håbet ellers? Hos børnene, som hos Werdelin er glade, indtagende, åbne over for verden. Også de spiller roller, men er præget af overskud og nysgerrighed, ikke som forældrene af tvangstanker. Spørgsmålet er bare, hvor længe spontaniteten overlever. Man kan finde en maliciøs pointe i, at den spinkle Lærke med mannequin-ambitionerne er snydt ud af næsen på sin madskribent-mor (bortset fra deres forskellige volumen), og at Fionas søn har en lige så skuffende lighed med sin adelige far. Måske ligheden med tiden også bliver indvortes.
Uanset om man selv ligger under for de konkrete former for selvbedrag, som Werdelin skildrer fra en ende af, så sidder man med en stadig fornemmelse af at blive kigget ud. Man læser og bliver samtidig selv læst. Derfor er der grund til både at anbefale og advare: Homo Metropolis er – som englænderne siger – not for the faint-hearted. Inkarnerede optimister bør holde sig langt væk.

*Nikoline Werdelin: Homo Metropolis 6. 185 s., 199 kr. Rosinante

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu