Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Livets skælven

Stig Dalager skriver noget så utrendy som psykologisk realisme
Kultur
23. november 2002

Ny bog
Den overmåde produktive Stig Dalager – 45 bøger på 22 år, kun Rifbjerg kan følge med – kommer nu med novellesamlingen Oktober. Eller måske er novellesuite en bedre betegnelse.
Hovedpersonerne i de 13 historier strejfer nemlig hinanden, alt imens deres liv med påfaldende enstonighed formes af samme, eksistentielle grundkonflikt.
Igen og igen møder vi forældre, der ikke vil deres børn – og børn, der ikke magter deres forældre.
»De havde fået hende som den lange dukke med stive ben, hun fik og som hun ikke ville have,« tænker pigen Anne om sig selv, sin mor og sin far i »Dukke under håndklæde«.
I den helt korte »Vrede« fastholder den voksne søn også efter faderens død sin indebrændte bitterhed. Sådan spejler de gensidige svigt sig i hinanden. Stemningen er kuldslået. Det er nok meningen.
Selvom stoffet er sprængfarligt, holder Oktober fast i en neddæmpet, grå-i-grå realisme. Fokus ligger på portrættet af handlingslammede, passive mennesker, ikke på handlingen og fortællingen.
Det passer som fod i hose med det gennemgående budskab: Sindets forkrøbling sker ikke på grund af katastrofiske tab, men fordi man forsøger at leve videre, som om intet var hændt. Resultatet er forkrampede dagligdage og en stadige, nedslidende skurren i sjælelivet – som minutiøst kortlægges af Dalager, mest overbevisende i den lange novelle »En hårfin balance«.

Sjælelivets lærebøger
Den trøstesløse psykologi går igen i novellernes generelle mangel på forløsning. Her kommer man ikke videre med sit liv, men er fanget af fortidens nagen. Til gengæld drømmer man gerne symbolske drømme, hvor forældre og kærester smelter sammen i uhyggelige scenerier.
Logikken er taget fra sjælelivets lærebøger; også andre steder nærmer historierne sig klicheens forudsigelighed. Og bogens sidste novelle, »Downloaded«, er et helt misforstået, eksistentielt-
allegorisk fremtidsmareridt, der hverken i sig selv eller i sammenhængen giver nogen mening.
Det skæmmer på helhedsindtrykket. På den anden side har Oktobers bedste historier en trist stilfærdighed, som er meget rørende og meget menneskelig.
Samlingen er ikke et hovedværk, hverken i Dalagers forfatterskab eller i sæsonens bogudgivelser. Men mindre kan vel også gøre det. Om ikke andet viser den, at noget
så utrendy som psykologisk realisme stadig er en mulighed.
Forlaget oplyser, at Oktober er sidste del af en trilogi, hvis to første dele var novellesamlingen Tilfældige forbindelser og romanen Øvelser i ensomhed. Købes de tre titler som fællespakke fås en betragtelig rabat. Det er vel også værd at tage med.

*Stig Dalager: Oktober. 168 s., 248 kr. Som sampak med ’Tilfældige forbindelser’ og ’Øvelser i ensomhed’ 350 kr. Tiderne Skifter

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her