Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Slik, din syndige neger-bolle

Det er for skønt, og vi fylder os med det
Kultur
13. november 2002

Sødt
Der er godt gang i de danske kæber. Vi sutter og slikker, gumler og gnasker, knaser og tygger som aldrig før. Gajoler, Store Babser, Dameskrå, Brystkarameller, Tyrkiske Pebre, Tyggemåner, Killinger, 4linger, Valhrona, negerkys, Spunk og Sismofytter – det hele ryger ned i en endeløs skøn slikken.
Ens barnsdomsdrøm om at leve i en verden, hvor alting var af slik – så man kunne tage en ordentlig luns af lakridslygtepælen eller gruffe træernes sukkersøde bark – er næsten gået i opfyldelse. Slik er overalt. Vi vader i slik (og slikpapir), og hvad der førhen var forbeholdt særligt hyggelige oplevelser som en biograftur eller et søndagsvisit hos ens gamle bedstemor er nu udvidet til en endeløs motionéren af gummerne. På gaden, på arbejdet, i køen, i bilen, på cyklen, til morgenmaden, til frokosten, til kaffen, før og efter aftensmaden, før og efter sex – vores smagsløg skriger på stimulanser, og kroppen skal fyldes med sukret velvære.
Ingen steder er det så udtalt som foran tossekassen, hvor vi flæsker hen i sofaen, mens armen holder en bevidstløs rytme fra posen til munden. Guffet er altid inden for rækkevidde, og der lyder en kostant knitren og knasen. Det er sødt, og det er dejligt.

Blomsternektar
Det er derfor, Gyldendal har set rigtigt. Slik fylder alt for meget i hverdagen til at nøjes med Den Store Danske Encyklopædis pauvre beskrivelse, hvor ikke engang legendariske små mundfulde som Labre Larver og Guld Karameller nævnes. Eller at Haribo – »HARIBO... den er go’« (synges) – er et af de bedst indarbejdede varemærker og kendes af 97 procent af den voksne danske befolkning. Navnet stammer iøvrigt fra firmaets grundlægger, Hans Riegel, der boede i Bonn. Encyklopædien fortæller, at børn i gamle dage suttede blomsternektar og spiste tørret frugt, men ikke, at den tidligste omtale af nougat stammer helt tilbage fra den romerske gourmet Marcus Gavius Apicius i 100-tallet e. Kr.
For den slags vægtig viden må man ty til det nye slik-leksikon.

Syndfuldt
Men ak, det hele er ikke sød nougat. Slik er syndfuldt. Især den finske lakrids fra Fazer, som formaster sig til at trodse den politiske korrekthed og insisterer på at bringe det samme 70 år gamle logo af en kulsort neger på deres lakridsstænger. I Danmark er vi da trods alt gået væk fra ’negerbolle’, og Sambo flødeboller hedder nu Samba. Det er man ikke i det store udland – ’besos de negrita’ (negerpigekys, Spanien), ’Negerküsse’ (negerkys, Tyskland), og allerværst ’têtes de nègre’ (Negerhoveder, Frankrig). Med BonBon-fabrikken fra Holme Olstrup er der heldigvis kommet andre frække navne til. Og herhjemme gumler børn og voksne Store Babser og Kloakslam i sig med ligeså stor fornøjelse, som franskmændene spiser Negerhoveder – med og uden krøller.
Nye begreber som ’Seniorslik’ – der fortrinsvis guffes af befolkningen over 50 år såsom altheabolsjer og kongen af Danmark-bolsjer og ’Fusionsslik’ – en trendy blanding af f.eks. lakrids og vingummi som Vampyrer og Testoriginaler – bliver også sat på plads.

En broget flok
Slikspiserne er en broget flok. Fra feinschmeckere, der kun nyder kvalitetschokolader fra ægte chokolatiers og spytter efter slagtilbud på konsumchokolade til altædere, der med manerer som grise med stor fornøjelse vælter alt sødt indenbords.
Vi nordboere har udviklet en forkærlighed for stærk lakrids med salmiak, og blandt os kan vingummi/lakridsstriden til tider få morgenbordets diskussion om ’overen’ eller ’underen’ til at blegne når TV-Mix’en sættes på bordet.
Ligesom man kan have en sød tand, kan man således være en lakridsmand.
Men ikke nok med det – slik kan afsløre, hvilket parti du stemmer på. Det hævder reklamemanden Jørn Duus Hansen i forordet. Er du en selvfornægtende slikspiser, der lytter til fødevareprædikanterne og med afsky ser på de syndiges overforbrug, er du højest sandsynligt offentligt ansat og SF’er eller radikal.
Den bløde mellemvare er den veluddannede borgerlige forretningsmand, der slikker lidt mere end gennemsnittet og den socialdemokratiske solidariske hyggeonkel, som slikker lidt mindre. Har du en meget sød tand, er du formentlig ung, anti-autoritær og fri, og stemmer højest sandsynligt på Venstre eller Dansk Folkeparti.

*Gyldendals Slikleksikon, 120 sider, 148 kr. Udkommer på fredag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her