Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Sorgløs sex i Solvognen

Det er rystende, så historisk Nina Rasmussens bog om Solvognen egentlig virker. For hvor er kampånden fra Christiania blevet af?
Kultur
23. november 2002

Ny bog
Elskoven fylder mest i Nina Rasmussens bog om årene med teatergruppen Solvognen. Blidt, drømmende, trodsigt, smertefuldt – elsket bliver der hele tiden, med en eller to eller 10 og helst i det fri. Pointen er, at elskovens kraft styrker oprørstrangen, for dette er 1970’erne, hvor idealismen hersker med stram hud og og udødelighed...
Fortællinger fra vores ungdom kalder den nu 60-årige forfatter og scenograf Nina Rasmussen sine erindringer, der er fulde af flower-power og fremtidstro, men også af en møjsommelig, daglig kamp for rent vand og brændehuggeri og frostfri senge i Christianias blomstringstid.
Nina Rasmussen fremstiller sig selv som en skæv blanding af protestmagerske og poet, og hun vinder respekt for sin kompromisløshed. Hun har villet bekæmpe verdens uretfærdigheder, og det har hun så gjort – med 1970’ernes sort-hvide harme sammen med vennerne, der også bare fulgte deres hjerter og gik i gang med at protestere.

Borgerskabskvababbelse
Det er rystende, så historisk denne bog virker. For hvor er denne heftige politiske energi blevet af, nu 30 år efter? Hvor er naiviteten cyklet hen? Hvor er kampen for demokratiet og fællesskabet? Hvor er ubekymretheden omkring pengene og jobbene?
Når Solvognens frejdige multitalenter organiserede sine gak happenings, var det i tryg forvisning om, at det danske politi var akkurat lige så hyggeligt som i Olsen-banden, men også om at pressen ivrigt ville dække kampen mod kapitalisme og forurening og undertrykkelse... I dag kunne gruppen lige så godt risikere at blive opfattet som
kitch.
Nina Ramussen undgår ikke helt den livserfarnes overlegenhed – og indirekte antagelser om, at bogens læsere ikke selv har udlevet drømme og fantasier. Borgerskabskvababbelsen sidder hende fortsat i halsen, på trods af at hun faktisk selv har fået præcis de elskere og børn og arbejdsopgaver, hun har ønsket sig.

Motorcykelsprog
Solvognens teaterforestillinger og happenings og demonstrationer forløb fra 1969-83. Så var missionen udført. Hvad enten det var den forjættende Julemandshappening, hvor Solvognens medlemmer delte gratis julegaver ud i Magasin i 1974 – eller Rebild-postyret, hvor 36 ridende ’indianere’ forstyrrede Rebildfestens horisont og Dronning Margrethes tale i 1976. Og Nina Rasmussen kan berette i mikro-detaljer, så hun kunne få den alternative Elefantorden for eminent erindring.
»Hippietiden og min egen protest mod samfundsautoriteterne udsprang af forskellen på det liv, vi levede, og det liv vi drømte om at leve,« forklarer Nina Rasmussen.
For os, der var for unge til at være med dengang, er bogen en underholdende og længe ønsket aftegning af Solvognens aftryk i teaterhistorien. Solvognens sammenbrudsagtige forestillinger beskrives i detaljer tæt på dagbogstempo, men sprogligt er der sus over feltet, der svarer til Nina Rasmussens tæft for motorcykler: Ordene kører stærkt – og i enkeltsporede sætninger. Og så formår hun at skrive replikker, så selv ordvekslinger om et par bukser eller en kop te eller en slidbane bliver interessante. Sproget syrer og bobler, lige som hun selv.

Feminismeopsang
Visse af forestillingerne får lovlig mange ord med på vejen, og det irriterer. For egentlig gør Nina Rasmussen sin læser mere og mere nysgerrig, på at høre om hendes eget liv. I uforudsigelige vulkanopboblinger deler hun pludselig ud af sine livserfaringer. Hun fortæller ordpræcist om sine kvaler med kæresterne – »skyldes kærestesorg kun fantasiløshed?«, spørger hun – men også om hendes tids rædselsfulde oplevelser med uønskede graviditeter og en selvfremkaldt abort: »Det er værd at tænke over, at vi som regner os for verdens mest civiliserede mennesker skulle skrive 1973 før det omsider var slut med kvaksalverne og køkkenbordsaborterne.«
Bogen er en feministisk opsang. Nina Rasmussen gør sig i hvert fald til talskvinde for vor tids attråværdige kvindeliv, hvor kvinden gør dét, hun har lyst til – først og fremmest at kombinere karriere og børn på uortodoks vis, takket være en ekstrem vilje, der sejrer over manglen på nattesøvn.
Måske er hun bare sådan, denne Nina. Energisk ind til det ukuelige. Hendes bog er i hvert fald gennemstrømmet af en fandenivoldsk sorgløshed, der i dag nok vækker endnu mere misundelse end hendes sexfester.

*Nina Rasmussen: Solvognen. Fortællinger fra vores ungdom’. 415 s., 349 kr. Rosinante

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her