Læsetid: 3 min.

Poppens Robin Hood

Jakob Stegelmann har i årevis været et vigtigt fikspunkt for ungdommens kulturelle udsyn
31. december 2002

Multikultur
Det kan godt være, at Ole Michelsen har lagt hatten på hylden. Men Jakob Stegelmann, et af populærkulturens mest lysende fixpunkter – i hvert fald for mig og min generation omkring de 30 – er stadig i fuld gang med at undergrave den gode smag og sørge for barn- og ungdommens uddannelse i blondiner og b-film.
I mange år forsynede Stegelmann danske tv-seere med klassiske tegnefilm i det legendariske program Så er der tegnefilm. Og i 1989 trådte han selv foran kameraet i Troldspejlet, hvor han siden, vidende og smittende begejstret, har holdt landets børn og barnlige sjæle underrettet om det vigtigste inden for den mangfoldige populærkultur – det være sig bøger, film, computerspil og tegneserier.
Læsere af Berlingske Tidendes bagside om lørdagen vil også kende ham som forfatter af mere vovede og indforståede artikler om alt fra maskeringsfænomenet Lon Chaney og sexsymbolet Vampirella til Poeten & Lillemor og Poul Nyrups film Copenhagen Call Girls.
I sin seneste bog Truslen fra det ukendte, har Stegelmann samlet en lang række af sine bagsider fra Berlingeren, og det er fornøjelig læsning for enhver med appetit på det usædvanlige, underlødige og underholdende.
Men pas på, advarer Stegelmann i sit forord:
»Overdreven brug af de film, tegneserier og den musik, her er omtalt, kan i sidste ende føre til en så total smagsforvirring, at omhyggeligt indlærte æstetiske og kunstneriske kvalitetskrav forplumres.«

Barnlig glæde
»Det handler om en fundamental glæde ved det, som ikke har for mange omsvøb i sin historie og egen fascination af sig selv,« siger Stegelmann, da jeg besøger ham på hans kontor, der er proppet med minder om det, Troldspejlet har beskæftiget sig med gennem årene.
Stegelmann, som er meget højere i virkeligheden end på tv, finder en tegneserie i en stak på gulvet og fortsætter.
»Man tager et blad som det her, Wolverine, et Marvel Comics-blad, som har en plat og kulørt forside, og så er der et eller andet, der gibber i én. Det er selvfølgelig en forbindelse til, da man var barn, og det var det mest spændende, forjættende og forbudte, der fandtes.«
»Jeg kan bare ikke lade være med stadig at nyde det, samtidig med, og det er værd at understrege, at det ikke afholder mig fra at nyde ting, som jeg ikke ville have fattet en brik af som barn,« siger Stegelmann, der har brugt bagsiderne på Berlingske som en ventil for det, han trods alt ikke har kunnet fortælle om i Troldspejlet.
»Der er så mange ting, jeg er vild med,« siger han.
»Hver gang jeg ser en ny, gammel scifi-film fra 50’erne – og det vidunderlige er, at der bliver ved med at være film og instruktører, man ikke har hørt om – så får jeg lyst til at fortælle historien, fordi den er god og sjov, og jeg næsten ikke kan holde ud at sidde med den alene.«
Artiklerne er ironiske, forklarer Stegelmann, men, siger han også, »et eller andet sted synes jeg jo, at de ting er gode. Selv de dårlige film har jo et eller andet, hvor man måske ser dem på en anderledes måde, men stadig føler sig underholdt.«
»Jeg er som en narkoman. Jeg skal have nyt hele tiden, og et eller andet sted er det vel en form for kulturelt misbrug. Men det er sjovt, og jeg tror alvorligt talt ikke, at det er skadeligt.«
Der var en gang, hvor Jakob Stegelmann som en anden Robin Hood kæmpede for, at populærkulturen i højere grad skulle accepteres på lige fod med den såkaldte finkultur. Men det gør han ikke længere.
»Der er jo også noget rart ved at være fredløs. Robin Hood vil jo heller ikke bo inde i byen, når det kommer til stykket.«
»Det drejer sig ikke om at overbevise nogen om noget, men i stedet om at give de mennesker, der har lyst til at værdsætte de ting, en mulighed for at opleve dem.«

*Jakob Stegelmann: Truslen fra det ukendte. Forum. 216 s. 269 kr.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu