Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Tag til lavlandet

Fornem og vidende indføring i Flandern og de lave landes kulturhistorie
Kultur
8. januar 2003

Ny bog
Lyttere til det efterhånden kvalitativt truede P1 kender manden. Ham med den dybe, ligesom tøvende, indtrængende stemme. Trods massakren på radioens stolte tradition og sabotage mod dens fremtid viser han stadig rundhåndet om i Europas byer, opsøger kunst- og andre udstillinger, fører fine samtaler med fagfolk, samt øser af sin egen store og alsidige viden.
Jørgen Johansen er kort sagt navnet. Denne alsidige og flittige radiomand har nu skrevet endnu en af sine inspirerende rejsebøger. Før var det pilgrimsvejen til Compostela eller 21 franske byer eller udflugter i det græske.
Denne gang drejer sagen sig om et andet af Jørgen Johansens foretrukne væresteder i Europa: de lave lande. I flere år har Johansen ivrigt dyrket denne del af den gamle verdensdel og viderebefordret til lytterne sin egen fascination af dette centrum i Europa.
Temmelig upåagtet blandt danske, hvis historiebevidsthed stopper ved hegnet. Herregud Holland og Belgien! Jørgen Johansen understreger side efter side kompetent og underholdende lavlandenes afgørende betydning for Europas økonomiske, politiske og kunstneriske datid og nutid.
Flandern og de hollandske til dels belgiske landskaber med herlige byer jævnt og tæt fordelt og store gårde på værfter midt i det inddæmmede land var og er for så vidt en generator i det europæiske erhvervsmaskineri. Områdets bemærkelsesværdige malerier fra 1600-tallet frem, som ingen er i tvivl om hvor kommer fra, var foruden en ofte betydelig kunstnerisk værdi en karakteristisk del af eventyret.
Almindelige mennesker købte fra mere eller mindre berømte værksteder billeder som investeringsobjekter. Såmænd.
Nederlandene var således på godt og måske nu og da også på mindre godt moderne, før andre blev det; her under havoverfladens niveau opfandt man fænomener som fortsat er grundlag i nutidens økonomier: børs, kurslister, dagblade, moderne aktier osv.
Jørgen Johansen tager os på rundrejse til højdepunkterne i dette europæiske kulturcentrum, hvor man tankevækkende nok ikke – som i det provinsielt ængstelige Dannevang – frygter det europæiske fællesskab, men til stadighed arbejder for dets videreudvikling.

Historiens pris
Byer som Bruxelles, Gent, Brugge, Antwerpen, Delft, Amsterdam, Harlem og Rotterdam er mål for Johansen, der viser frem og fortæller. Længslen efter gensynet med enestående byer som Gent og Brugge, Delft og Haarlem bliver mærkbar med Johansen ved hånden.
Og umiddelbart i forlængelse heraf kommer påmindelserne om den tidligere europæiske skrøbelighed ved præsentationen af Flandern Fields med skyttegravene som smertelige mindesteder, samt verdensbyen Rotterdam som nazisterne skød i grus.
De nedre lande fik så sandelig lov at betale prisen for beliggenheden mellem store interesser. Forfatterens årstalsliste bag i bogen er en dyster demonstration af ufreden som næsten uforanderlig følgesvend i landene bag digerne og nærmeste omegn. Derfor deres forståelige iver efter det samvirkende Europa.
Det er en herlig bog, Johansen har skrevet, driften mod solen og sensualiteten, som jo ofte driver værk og bil sydefter, kan godt gå hen at blive afbøjet efter bogens rejseanvisninger. Og i øvrigt også af bogens illustrationer som er storartede.

*Jørgen Johansen. Handel og Vandel. En kulturhistorisk rejse mellem byer, borgere og billeder i Flandern og Nederlandene. 232 s. ill. 275 kr. Gyldendal

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her