Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Selvfedme er ikke lig selvglæde

Teknologiske lygtemænd og russisk kultur i det nye nummer af Kritik, hvor begrebet ’selvfed’ desuden dissekeres
Kultur
10. april 2003

Tidsskrift
Trods al forfladigelse og amerikanisering af det danske sprog opstår der hele tiden gode ord af egen avl. Et af de mere pudsige er »selvfed«. Det filosoferer Kritiks redaktører over i det seneste nummer. At være selvfed er noget andet end at være selvglad. Hvor den selvglade narcissistisk beskuer sig selv, dér hviler den selvfede i en spontan og uskyldig glæde over egen fortræffelighed. Man kan vel ikke gøre for, at man har charme!
Selvglæde og selvfedme. Jon Helt Haarder skriver i en anmeldelse af Marianne Stidsens nyeste bog, at hun er en god kritiker af »feministisk selvfedme«. Og om den myrdede hollandske politiker Pim Fortuyn hævder hans landsmand Hubert F. van den Berg, at han var selvbehagelig – og »selvglad«.
Berg fatter ikke, at Jens-Martin Eriksen for et par numre siden kunne få sig selv til at hylde Fortuyn som en rationel oplysningsskikkelse. Det var han ikke, men tværtimod mørkemand og demagog. Jens-Martin Eriksen kommer selv til orde i et rejsebrev fra Phnom Penh, og hans tanker om rædslerne under Khmer Rouge-styret viser ellers, at han udmærket kan se forskel på blodigt barbari og oplyst civilisation.
Det er det nye russiske og det ældre sovjetiske kulturliv, der er hovedtema i dette nummer med artikler af Jurij Drusjnikov, Poul Vad og Tine Roesen. Trine Søndergaard giver på kort plads glimrende besked om de sidste års russiske litteratur. Her er ansatser til nationalistisk selvfedme, men også til gedigen samfundsanalyse i spændingsbøger og krimier. Nogle af de bedste er skrevet af kvinder og har kvindelige hovedpersoner. Man taler med berettiget selvglæde (eller -fedme?) om »vores russiske kvindekrimi«.

En russisk profet
Det store, debatterende essay er denne gang lagt i hænderne på russisk-amerikanske Mikhail Epstein. Han lægger ud med betragtninger over, hvorledes 1990’ernes trætte åndsliv blasert karakteriserede alle tendenser med forstavelsen »post-«. Nu ryster vi dekadencen af os og hengiver os til troen på de uendelige muligheder, der ligger foran os.
Derfor bør »post-« udskiftes med »proto-« over hele linjen. Alt er i sin vorden. Verden er blevet herligt kaotisk på ny. Informations- og nanoteknologien skaber uendelige muligheder for at danne nye fællesskaber på kryds og tværs, også mellem menneske og teknik.
Litteraten Epstein indrømmer, at han allerede nu har svært ved at læse en bog linje for linje: »Jeg leder på min krop efter det drev, jeg kan putte disketten i og straks overføre de nødvendige megabytes.«
Hvordan disse fusioner skal foregå – og hvorledes man skal håndtere de etiske problemer, der opstår, hvis eller når maskine og mand bliver ét – det er spørgsmål, Epstein hvirvler op under sit stormende, galaktiske skoleridt et sted mellem Marshall McLuhan og Bill Gates. Fra sin særlige himmel kigger George Orwell på, sikkert mere tungsindig end overrasket.
Både hos Pim Fortuyn og Mikhail Epstein kan grænsen mellem selvglæde og selvfedme, og mellem himmelstormeri og obskurantisme, være svær at drage. Derfor er der en vis logik i, at en af nummerets bedste artikler hedder »Mørkekammerets blændværk«.
Den er skrevet af Mette Kia Krabbe Meyer og handler om okkultisterne i vore bedsteforældres tid. Det var dem, der fik borde til at danse, ånder til at banke og teleplasmaen til at vælde ud af munden på medier i dyb trance.
Nu skulle man tro, at det nøgternt registrerende fotografi måtte være en fjende af Fru Drusse og hendes kompagni. Men tværtimod: Okkultisterne var vilde med fotografiets muligheder, som de mente var i dyb overensstemmelse med deres egen opfattelse af forholdet mellem stof, atmosfære og bevidsthed. Desuden kunne man, selv i den før-digitale æra, fastholde blændværket gennem foto-manipulation. Som bekendt antager mørkets magter tit skikkelse af lygtemænd.

*Frederik Stjernfelt og Isak Winkel Holm (red.): Kritik 161. 80 sider, 125 kroner (abonnement 480 kr.). Illustreret. Gyldendal

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her