Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Hyldest til Smatten

Ny bog om Roskildefestivalen sætter publikum i fokus, men mangler fokusering
Kultur
15. maj 2003

Ny bog
Susanne fra Århus var for et par år siden på Roskilde Festival. Tidligt søndag morgen var hun blevet lidt træt i det, og faldt til ro i sin sølvgrå teltiglo – troede hun. Næste morgen vågnede hun ved, at en fremmed fyr stod og kiggede på hende. Hun var gået forkert. Fyren og hende blev gift næste sommer.
Det forlyder ikke om ægteskabet holder, men det gør den facetterede fascination af festivalen. Og det må være den, der har drevet Politiken-journalisten Erik Jensen til at begå endnu et værk om den årlige forlængede weekend, »hvor alt virkelig kunne lade sig gøre,« som han formulerer det i introduktionsteksten til På Roskilde.
Nu er det jo ikke, fordi vi mangler litteratur om festivalen. I 1981 markeredes 10 års jubilæet med en mosaik af meninger (på Informations Forlag, såmænd), og i anledning af 25 års jubilæet anslog Anders Rou Jensen en mere analytisk tone i Mellem Drømme og Drøn ligesom Roskilde Museum også
udgav en seværdig publikation.
Det er imidlertid svært at se, hvorfor vi skal have endnu en bog om festivalen, og så lige præcis nu, halvanden måned før den 33. festival. Hvad er vinklen, som de plejer at spørge i redaktionssekretariatet.
Erik Jensen bliver dem svar skyldig. Det er ikke fordi han mangler ord – faktisk er han stilistisk en af de alt for velbevarede hemmeligheder i dansk rockjournalistik, og de personlige stykker i bogen er klart de mest følte – men når han på forhånd erklærer, at meningen hverken er at trænge endegyldigt til bunds i dødskatastrofen i 2000 eller gennemgå festivalens magtstruktur – begge dele kunne sagtens fylde hver sin bog – er der kun déjà vú tilbage.
Her er selvfølgelig det obligate interview med den afgåede leder Leif Skov, lidt snik snak med det nye lederteam, afskrift af festivaldeltageres ofte spøjse mails, interviews med både musikere og almindeligt dødelige uden adgangstegn til luksuslivet bag Smatten, men man fornemmer desværre ikke en bærende tone endsige et formål.
I det lys ligger bogens berettigelse i billederne. Og dem er der rigeligt af i den generøst layoutede bog. Heldigvis fokuserer de ikke på musikerne, men på festivaldeltagerne, som er og bliver den egentlige grund til – og hemmeligheden bag – festivalens efterhånden næsten absurde levedygtighed – trods alle trendskift, trods katastrofen, trods journalisterne.

*Erik Jensen: På Roskilde. Billedredaktion: Mette Salomonsen, Kim Agersten og Erik Jensen. 256 s. ill., 229 kr. Politikens Forlag. ISBN 87-567-6853-2. Udkommer i dag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her