Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Livets fylde og tomhed

Et af hoved-temaerne i genudgivelsen af Adornos værk Minima Moralia er hjemløsheden som noget udtalt positivt
Kultur
25. juni 2003

Et af hoved-temaerne i genudgivelsen af Adornos værk Minima Moralia
er hjemløsheden som noget udtalt positivt

Ny bog
Under den Anden Verdenskrig opholdt den tyske filosof Theodor W. Adorno sig i USA, og skrev i krigens slutning en bog med refleksioner fra det beskadigede liv, som er undertitlen til værket Minima Moralia, der nu er genudgivet.
Adorno var en elev af Hegel, men han endte med at gøre oprør mod hans helhedstænkning, og som filosof endte han med at opfatte litteraturen som vigtigere end filosofien. Helt præcist protesterede han mod at lade det specifikt litterære gå op i Hegels historiefilosofi, som den blev videreført af Marx, Lúkacs og Sartre. I Minima Moralia handler et af de mest interessante stykker om fremtiden og utopien versus nutiden og tomheden.
Stykket hedder Sur l’eau, og handler om en person, der driver afsted i en robåd, ser op i himlen uden at have et mål med sit liv. Alternativet er de store sociale utopier, hvor billeder af fremtiden allerede er hentet fra samfundet, som det er nu. Adorno tænker på billeder af den kraftbugnende DDR-arbejder som modsætning til den ørkesløst drivende person i robåden. Hvis, hedder det i Minima Moralia, vi skal redde fremtiden, så må den være helt anderledes end nutiden, ikke dens fortsættelse.
Men konsekvensen af denne tankegang – kunsten som forløber for fremtiden – er ikke Adornos ærinde, det er derimod tanken om kunsten som stedet for ’den ikke opfyldte tid’, dvs. at kunsten artikulerer alt det i historien og nutiden, som ikke går op i historieoptimismens regi.

Hitlers drivkraft
Eksempler på denne rolle finder Adorno i Baudelaires digte, hos Proust, men også i kontrære iagttagelser af det, der sker omkring Anden Verdenskrig. Flere af bogens fragmenter handler om den tyske historie og nazismen, om provinsialismen, som en vigtig drivkraft for Hitlers og Görings katastrofale undervurdering af USA’s kapacitet både i krig og fred. Det er muligt, at Adorno selv har været til stede i Berlin den 31. januar, da Hitler blev rigskansler, og SA-tropperne med fakler gik gennem Brandenburger Tor; og der var ifølge Adorno noget uendelig sørgeligt over deres sang, som om de vidste, at det, der begyndte i 1933, ville ende med en katastrofe.
Nogle af de mest interessante steder i bogen er skildringen af den ensomme, hjemløse og radikale intellektuelle, der aldrig opgiver sin kritik af kulturindustrien, men altid er på krigsstien, aldrig lader sig købe og aldrig giver op. Her er der både referencer til Thomas Manns ufærdige roman Felix Krull fra 1940erne, om storsvindleren og æsteten, som Adorno følte sig beslægtet med, ikke mindst, da han kom tilbage til Tyskland efter krigen, og der er også en linje fra denne skildring af den intellektuelle og op til Botho Strauss, hvis kritik af det moderne samfund og fremhævelsen af den intellektuelles hjemløshed eksplicit står i gæld til Adornos kulturkritik.
Et hovedtema i denne bog er hjemløsheden som noget udtalt positivt. Billeder af Amerika toner hele tiden frem i fragmenterne, og amerikanske landskaber, amerikanske highways, byer osv. fungerer ofte som alternativer til det provinsielle og nationalt opdelte Europa, som Adorno vendte tilbage til, og som han allerede så på med amerikanske øjne, når han for eksempel skriver, at Europa er blevet mindre, og: »Skønheden i det amerikanske landskab: at selv dets mindste segment, som udtryk, har indskrevet hele landets umådelige størrelse.«

*Theodor W. Adorno: Minima Moralia – refleksioner fra det beskadigede liv. Oversat af Nina Lautrup-Larsen og Arno Victor Nielsen. Indledning af Arild Linneberg. 2. reviderede udgave – Moderne tænkere. 440 sider. 325 kr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her