Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

På overfladen af et udskældt årti

Righoldigt værk om 80’erne viderefører kun alt for villigt årtiets yndlings-myter om sig selv
Kultur
5. juni 2003

80’erne
Dengang i 60’erne hed en flot bog, som Bente Hansen og andre i 1978 udsendte på dette blads forlag. En kalejdoskopisk rundtur, hvorunder dét årtis skarpeste politiske og kunstneriske profiler fik set en smule nostalgisk tilbage, og hvor en tidsstemning blev fastholdt.
Martin Kongstad og Henrik Vesterberg har fuldt samme opskrift i deres store bog om 80’erne, et uretfærdigt udskældt årti. De har valgt at lade de involverede tale for sig selv, og de har ladet billeder og dokumenter flyde yppigt over siderne, flittigt hjulpet på vej af værkets grafiske tilrettelægger Sven Reiner Johansen, der her leverer førsteklasses håndværk.
Bogen fremtræder som et subjektivt tidsbillede sammensat af interviews, dokumenter, fotos og reportager. Stofbehandlingen er konkret og personlig. I det sidste ligger især, at tidsvidnerne ikke er søgt korrigeret. Har en poprock-musiker lyst til at sige, at det, der gjorde ham god dengang, det var, at han spillede så meget bedre end alle de andre, ja, så bliver det dét, der kommer til at stå i bogen, og hvis en fhv. bartender på Café Victor føler, at hans bedste minde fra dengang er den aften, han kunne sige mærket på en yuppiegæsts labre italienske jakke, ja, så skal dét partout stå i bogen.
Med denne fremgangsmåde afbilder Dengang i 80’erne egentlig 80’erne meget godt. Den skånselsløse selvpromovering er ikke søgt neddæmpet noget sted, redaktørerne tager sultent altings iscenesathed for given.

Fokuspunkter
Det medfører en indbygget begrænsning, idet aktørerne derved blot endnu en gang kolporterer 80’ernes myter om sig selv. Men tilgangen bliver en styrke, når bogen zoomer ind på højdepunkter fra tiden: NÅ!! 80 i Huset den 18.-19. oktober 1980; åbningen af den legendariske udstilling Kniven på hovedet den 30. april 1982; Ballet Mecaniques bratte opløsning den 15. oktober 1982, da Martin Hall gik på scenen og sagde farvel til en kontrakt, som de fleste andre ville have gjort hvad som helst for at få; flugten gennem tunnel fra det besatte Allotria den 11. januar 1983; samt en mindeværdig, endnu i dag dybt mærkværdig udgave af tv-litteraturmagasinet BAZAR den 3. april 1984.
Det var den aften, da programmets tilrettelægger Jens Winther på forhånd havde bestemt, at nu ville han lave litteraturhistorie og med Michael Strunge og Pia Tafdrup som redskaber i studiet have 1970’erne stemt hjem i skikkelse af Lola Baidel og Kristen Bjørnkjær.
»Der er mange tilfældigheder knyttet til de få sekunders klip,« siger Pia Tafdrup nu, så længe efter. »Jeg synes hellere, I skulle skrive historie ved først og fremmest at læse bøgerne.« Det vil Kongstad og Vesterberg ikke. De vil blive på overfladen, men er til gengæld inden for deres begrænsning nået horisonten rundt: musik, performance, billedkunst, reklame, litteratur, cafékultur, bz-bevægelse, medier.

Indestængthed
80’erne var årtiet, da DR’s monopol effektivt blev brudt. Men det var også årtiet, da en lang række unge mennesker hver især fik brudt ud af en fælles indestængthed. »Vi måtte selv gøre noget ved det,« siger Linda Wendel i forbindelse med NÅ!!80-weekenden som kollektivprojekt. »Hvis vi ikke gad gøre noget, var der ingen andre, der gjorde det for os.« Lars H.U.G. formulerer sig næsten ligedan: »Udsigterne var så håbløse, at man ikke gad lave noget. Men der var heller ingen udsigter ved ikke at lave noget.« Ud fra dette enkle ræsonnement blev City Slang-pladen og showet til i 1983-84.
Opførelsen i Saltlageret oktober 1984 blev ikke særlig vellykket for Lars Autoophug. Publikum var for blasert. Han brød sig ikke om selvsmageriet. »I og med man var uniformeret og mentalt iklædt den rigtige attitude, så gav det straks en fornemmelse af, om man var in eller out.«
Dengang i 80’erne rummer mange eksempler på folk, der aldrig har glemt, hvor lækkert det var at kende og beherske koderne dengang. Og når redaktørerne som en slags lallende ekko påstår, at 80’erne var »den sidste store fest,« og vi samtidig ved, det var og er løgn, bliver man nu længe efter såmænd helt glad for, at 80’erne er forbi.

*Martin Kongstad og Henrik Vesterberg (red.): Dengang i 80’erne. 335 s. Ill. Kr. 298,00. Gyldendal. ISBN: 87-02-00409-7. Er udkommet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her