Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Kedelige Æventyreres Klub

Ikke mange nyder at sætte livet på spil. Klogt – men det gør ’Kvinder på Eventyr’ ret uspændende
Kultur
2. juli 2003

Ny bog
Er det helt enkelt hammerkedeligt at være moderne eventyrer i en tid, hvor landkortets hvide pletter alle er velbeskrevne, og Mount Everest efter sigende overstrøet med affald?
I hvert fald er det svært at gøre det sjovt at læse om, som læsere af Troels Kløvedals kedsommelige sejltursbøger vil vide. Dette bevidnes også i en ny bog, Kvinder på eventyr, 22 fortællinger fra Danske Kvindelige Eventyreres Klub. Eventyrere?! Man læser med stigende vantro disse yderst normale turistbeskrivelser af kvinder, der har været udstationeret med deres mand i Nicaragua, på rundtur i Kina, fløjet som stewardesse, boet på hotel på Cuba, mens orkanen Michelle rasede, eller været på reportagerejse i Mellemøsten (og ved hjemkomsten måtte runde politistationen med en mystisk pakke, der heldigvis kun rummede en bog!).
For hvor indtræffer skæbnestunden, hvor er det, tilværelsen ændrer sig ved konfrontationen med det fremmede, med fare og død? Hvor er jeget og identiteten for alvor sat på spil?
Det melder denne bog intet om, derimod efterlader den læseren med fornemmelsen af en social klub, Danske Kvindelige Eventyrere, der sikkert er superfin at være medlem af og udveksle praktiske tips og erfaringer, men som ikke har så meget at tilbyde os udenforstående.
Væsentligst, fordi ingen af skribenterne er særligt oprivende fortællere. Man savner den svævende følelse, som man fornemmede i f.eks. den purunge Suzanne Brøggers tidlige bøger, hvor hun beskrev hvordan hun bogstaveligt solgte og opgav alt for at tage på rejse – og siden vendte forvandlet tilbage.

Blakkede motiver
Bogens kvinder har derimod taget orlov fra et job og lejet huset ud derhjemme for at kunne rejse som turister eller midlertidigt bosætte sig i lande uden centralvarme.
Alle er dog vendt tilbage til den trygge hverdag med alle fingre og tæer i behold, og i mange tilfælde vist også deres dyd.
I et par af fortællingerne er der dog lidt mere på spil: I den fysioterapeutuddannede Birthe Thagesens kapitel »Too strong medicine«, hvor hun mister bevidstheden af kinesisk massage og healing, og i Karen Hammers kapitel, der netop hedder »En skæbnerejse«, fordi hun tabte sit hjerte til en smuk afrikansk mand, der havde mere blakkede motiver end den rene kærlighed.
Men ejheller disse to kapitler følger historien til dørs med de skæbnemæssige konsekvenser af, hvad der siden skete, og så er læseren jo lige vidt.
Ret skal være ret: Mange af bogens historier foregår i 1970’erne og 80’erne eller før, hvor det var langt mere usædvanligt at rejse i fjerne egne, specielt som kvinde. Modsat nutiden, hvor rejsebureauerne sprøjter ’eventyrrejser’ ud i metermål og gør det muligt for hvert andet pensionistægtepar fra Glumsø at fejre rund bryllupsdag på Den kinesiske Mur. I dag er man lige ved at føle sig interessant ved ikke at have været disse steder.
Bogen savner ganske enkelt at definere, hvad kriteriet er for at komme med i de eventyrlystne kvinders klub – og i denne bog. Er det livsfare, rejsens geografiske
udstrækning, varigheden, hvad?
Jeg gætter på, at de kvindelige eventyrere i virkeligheden har noget mere og bedre på hjerte, men at ingen har hjulpet dem med at formidle det.

Til forskel fra mænd
Alle indleder på samme måde, in medias res, men fortsætter derfra lidt for tit med tåkrøllende turistudtalelser:
»Det er en helt utrolig oplevelse, jeg kan slet ikke forstå, at alt dette er arrangeret for min skyld, men jeg er naturligvis overvældende glad.« (s. 181) Eller hvad med denne: »Måske skyldes min store naturglæde nedarvede gener fra et naturfolk.«
(s. 287)
Næ, det er slet ikke let at være moderne eventyrer.
Måske afslører bogen også en grundlæggende forskel på mænd og kvinder: Mænd sætter ganske enkelt oftere og med større fryd livet på spil.
Ikke mange kvinder finder det f.eks. – som unge mænd – højnende for deres livskvalitet at køre natteræs på landevejene for virkelig at føle livets puls.
Verdenshistorisk set er den kvindelige snusfornuft en beundringsværdig egenskab. Men det er immervæk sjovere at læse om folk, der virkelig kammer over. Som Suzanne Brøgger, men hun hævder jo også, at hun var en mand som ung.

*Kvinder på eventyr. 22 fortællinger fra Danske kvindelige Æventyreres klub. 332 s., ill., 279 kr. Forum

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her