Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Helt almindeligt er det ikke

Arne Dahl er endnu en i rækken af gode svenske krimiforfattere
Kultur
21. august 2003

Krimi
For godt et halvt år siden løftedes sløret for det succesrige svenske krimi-pseudonym ’Arne Dahl’. Den absolut finlitterære forfatter, tidsskriftsredaktør, forsker og meget mere Jan Arnald!
Det var vel egentlig dét man altid havde drømt om. At en rigtig forfatter, en virkelig intellektuel kastede sig produktivt over krimien. Hele ti politiromaner er planen. I Sverige er der udkommet seks allerede, i dag kommer nr. fire herhjemme, Europa Blues fra 2001. Og de bliver bedre og bedre, frækkere og frækkere.
Dahl illustrerer eksemplarisk hvad en levende tradition betyder. Sverige vrimler i dag med misundelsesværdigt mange dygtige krimi-forfattere, og Dahl tog angiveligt produktivt afsæt i utilfredsheden med én af dem da han for seks år siden lod sig føde. Det dèr kan jeg gøre bedre! Og kunne samtidig i kritisk solidaritet bygge videre på 70’ernes store, Sjöwall og Wahlöö. Og så altså en bred kulturel arv hvorefter Dahl tvangløst kombinerer myten, Euripides’ tragedietrilogi Orestien med stærkt dubiøs svensk racebiologi før og under Anden Verdenskrig, med Goethes Weimar og skyggenaboen Buchenwald, med østeuropæisk flygtninge-’trafficking’ og mafia. I ét kæmpenetværk af arv og gæld, skyld og hævn. Det hele med Miles Davis’ Kind of Blue som akkompagnement.
Det lyder voldsomt. Og det ville være faldet tungt som en uhyre stabel brænde i hovedet på Dahl, hvis ikke han havde magtet at inkorporere dette vildt heterogene stof i politithrillerens struktur, i selve det intime samspil i ‘A-gruppen’, officielt »Rigskriminalpolitiets specialenhed for voldskriminalitet med internationale aspekter«.
»Helt almindeligt er det ikke« er deres motto, når drabs- og andre voldsomme omstændigheder begynder at danne mønstre. Så går de i gang, stædigt ad de mange (vild)spor, fulde af adrenalin-kick, ofte mere blinde for privatlivets fordringer end godt er, men med en ordløs drøm om det øjeblik, hvor tingene endelig falder i hak. Det er den skjulte utopi, mest frydefuldt udfoldet i de to hovedagenters, Paul Hjelm og Kerstin Holms gnistrende stykken brikkerne sammen. Sjælssøskende. Deres afstandsløse, intutive samforstand er klart erotisk farvet, og kærlighedens mulige forjættelser i det hele taget bøgernes inderste motorik.
Arne Dahl er en forbløffende, ja skamløs plotter. Han vægter den poetiske logik højere end en gængs plausibilitet i alle led.
Han skriver dobbelt så godt som de andre, som en skide engel.

*Arne Dahl: Europa Blues. Oversat af Anders Johansen. MODTRYK, 358 s., 299 kr. (Udkommer i dag)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her