Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Den tredje mand

Med ’Lille Mands død’ præsenteres en af USA’s mest originale moderne noir-forfattere for et dansk publikum
Kultur
14. august 2003

Roman
Det er et spændende forfatterskab, danske læsere præsenteres for med udgivelsen af Lille Mands død. Amerikanske Daniel Wodrell har seks romaner på samvittigheden, og specielt hans såkaldte »country noir«-trilogi har høstet fine priser og begejstrede fans på sin tur rundt i verden. De mørke og mesterlige Give Us a Kiss (1996) og Tomato Red (1998) forgår i et lille fattigt sydstatsmiljø, hvor folk drømmer om en bedre fremtid, mens de bedøver hverdagen med sprut, sex og slagsmål.
Lille Mands død – oversat efter sidste del af trilogien, The Death of Sweet Mister (2001) – runder trilogien af med manér og ikke mindst med en slutning, der ikke er til at lægge fra sig lige med det samme.

Dannelsesrejsen
Hovedpersonen, Shug, har fået øgenavnet Lille Mand af sin mor, der, inden handlingen for alvor tager fat, giver ham følgende råd med på vejen:
»Når man vågner til den her verden, Lille Mand, er man nødt til at vågne op og være barsk. Om morgenen går man barsk ud ad hoveddøren, og man bliver ved med at være barsk, indtil lyset bliver slukket – har du lært det?«
Shug er bare ikke barsk, men derimod overvægtig, bange, ensom og kun 13 år gammel. Han har derfor ikke gode kort på hånden mod, da den voldelige Red – der måske-måske ikke er Shugs far – hiver knægten med
ud på landevejen for at stjæle stoffer og spiritus i nabolaget.
Den varme sommer, der for en dreng på Shugs alder burde have budt på bare tæer i græsset og drengestreger langs floden, udvikler sig i stedet til en nedtur af en dannelsesrejse.
Woodrells skarptskårne prosa leder tankerne hen på minimalister som Raymond Carver og Bobbie Ann
Mason, mens hans pulp-univers befolket af determinerede dagdrømmere er blevet sammenlignet med bl.a James M. Cains. Lille mands død understreger imidlertid med al tydelighed, at forfatteren kan andet end at få siderne til at dirre af referencer til sit hjemlands litterære ABC.
Er man til subtile stemmer, der ikke skærer det hele ud i pap, men derimod vokser sig smukke og originale efterhånden som deres historier målrettet skrider fremad mod den endelig dommedag, vil man ikke gå forgæves efter Lille mands død.

*Lille Mands død, af Daniel Woodrell, Forum, 162 sider, 249 kroner. ISBN 87-553-3330-3

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her