Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Rejs Sydpå

God og gedigen guide til Slesvig
Kultur
1. september 2003

Ny bog
De mest interessante og kulturelt inciterende egne af Danmark ligger med skam at melde syd for grænsen. Dansk land, ja, i den forstand at det hele jo hørte sammen i de gode gamle dage før borgerkrigen i 1848 og dens konsekvens i ’64.
Stemningen af grænseland begynder for så vidt allerede i Rødding, Christiansfeld og Sommersted, smager af fisk i Tønder, Tinglev og Gråsten og folder sig fuldt ud i Friedrichstadt, Schleswig og Eckernförde. Willy August Linnemann beskrev folkene i sine fortællinger og gav allerde ved gymnasietidens læsning af bøgerne anmelderen blod på tanden efter mere af dette land uden for landet, grænselandet, Nord- og Sydslesvig.
Som i de fleste andre grænselande får begge parter præg af den anden og skaber i enhver forstand en værdifuld blandingskultur. Alene at folkene er tvesprogede giver dimension.
Grænselandet er en rejse værd – og mange udflugter, som nemt gøres i selvejeren, større er afstanden jo heller ikke mere, hvilket stiller fortiden i yderligere relief.
Dengang var rejsen til Kiel afsked, skønt inden for riget. Kiel var for adskillige den store, mangeårige dannelsesrejses første station. I dag er Kiel, der umiskendeligt i sin byplan er præget af krigens ufattelige ødelæggelser, ikke desto mindre en blomstrende, rig og glad by, hovedstad for nogle af de smukkeste steder i dette gamle land.

Forunderlige Slesvig
Rejse- og naturforfatteren, som han kalder sig, Valdemar Kappel, der tidligere har udgivet bog om Marsken, har nu skrevet en glimrende guide til dette forunderlige Slesvig, Oplev Slesvig. Moden foreskriver oplevelsesrejser, og oplevelser er der nok af – mest syd for Flensburg og Ladelund.
Ved et forholdsvis grundigt gennemsyn præsenterer bogen præcist og konsekvent besøgsværdige steder fra Nord til Syd, fra Kongeå til Eidern. Ved næste raid skal den med i handskerummet, for Kappel har virkelig sans for relevante adresser.
Han kender hver krog i sin egn og giver et væld af glimrende oplysninger i kortform. Allerede inden afprøvningen tør en erfaren Slesvigrejsende altså anbefale Kappel.
Det historiske afsnit i indledningen er måske lige i underkanten. Her fordres, for at få det fulde udbytte af visitter i den tabte del af riget, at den besøgende orienterer sig i tilgængelige fremstillinger af den komplicerede konflikt, danskerne i skæbneårene selv så ubehændigt bidrog til at komplicere yderligere.
En let undren i detaljeafdelingen melder sig vedrørende forfatterens stedmoderlige behandling af en af de mest interessante byer i hele området, Friedrichstadt. Denne perle af en frisisk købstad med kanaler, idyl og værdighed over for turismens rovdrift er i sig selv en bevægende fortælling om regionens kulturelle mangfoldighed. Og så er der Eckernförde og Hedeby og Kappeln og Glücksburg og Husum. Kort sagt det nære udenlandske indland.

*Valdemar Kappel: Oplev Slesvig- fra Kielerkanalen til Skamlingsbanken. 147 s. ill. Bogklubben

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her