Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Bjergbestiger mellem gulddrager og GPS

Isabel Allendes teenagehelt rejser til Himalaya og finder yetier, buddhistisk indsigt og action-karate
Kultur
28. november 2003

Ny bog
Det er overraskelsernes dag i Det Forbudte Rige. I en bjergdal i Himalaya møder den unge prins Dil Bahadur verdens sidste afskyelige snemænd sammen med sin læremester, munken Tensing. Imens er en flyver ved at lande i det isolerede, buddhistiske riges hovedstad. Den medbringer et læs vesterlændinge, herunder en ekspedition fra bladet International Geographic og den smukke tulipanekspert Judit Kinski. Og mellem New Yorks skyskrabere gnider verdens næstrigeste mand sig samtidig begærligt i hænderne efter at have iværksat en plan om at stjæle landets hemmeligste skat og juvelbesatte orakel, Gulddragen.
I øjet af den orkan, der er under optræk, befinder sig Isabel Allendes 16-årige helt Alexander Cold, sammen med sin veninde Nadia kendt fra bogen Uhyrernes by, der udkom sidste år. I forgængeren rejste Alexander med sin eventyrlige bedstemor til Amazonas, hvor han sammen med den lokale Nadia forsvandt ind i junglen, kidnappet af det usynlige tågefolk, der levede skjult bag regnskovens vandfald. I Gulddragens rige bliver teenagerne hvirvlet ind i en ny ekspeditions komplotter: den eftertragtede gulddrage er garanten for rigets sikkerhed, men dens spådomsværdi er så høj, at den stenrige newyorkske forretningsmand vil tage alle midler i brug for at få dens assistance til at underlægge sig alle verdens børser.
Sådan mødes vestlig havesyge med en ubesmittet verdens åndelighed: som tågefolket levede i harmoni med den sydamerikanske regnskov, er Det Forbudte Rige en boble af buddhistisk harmoni, hvor de få eksisterende fjernsyn kun et par timer om dagen viser det, som kongen finder godt for sit folk. Og hvor tyverier ikke findes, fordi enhver ved, at den materielle verden såmænd blot er en illusion.
Alex og Nadia slår sig sammen med Dil Bahadur og hans buddhistiske læremester om at bekæmpe skurkene, de Blå Mænd, der har solgt sig selv til den tyvagtige amerikaners røveriske planer. Fra Sydamerika har teenagerne erfaringer med bjergklatring og usynlighed, og når det brænder på, kalder de deres totemdyr ørnen og jaguaren til hjælp. Først skal der dog en kidnapning, en kongelig forelskelse og en GPS-overvågning til – men så bliver det også både til tao shu-karatekunst og lavine-forstyrrede kapløb om at nå frem til gulddragen først.

Himalaya-yoga
I første del af Isabel Allendes ungdomstrilogi om Alexander og Nadia efterlod dens spirituelle indskud om åndedrag og livsenergier en fornemmelse af, at Allende havde været en meget tilfreds deltager på et californisk
yogakursus og nu havde sat sig for at give sine indsigter videre.
Samtidig bærer begge bøgers oprindelighedsromantik (fascinationen af det dybest set totalitære buddhistiske rige med fuld mediekontrol og stålsat klasseopdeling) præg af en new age-tankegang, hvis figur de da også følger på fineste vis: de vestlige repræsentanter rejser ud til den autentiske tredje verden, indser dens overlegne værdier, og vender derefter oplyste hjem til deres californiske moderniteter med målet om at beskytte deres opdagelser fra fremtidige besøg af vesterlændinge som dem selv.
Heraf bøgernes politiske agenda om regnskovsudnyttelse og kulturimperialisme – for også Det Forbudte Riges unge sniger sig i cowboybukserne når de kan komme til det – men heraf også en vis naivitet. For den oplyste helt er jo stadig californiske Alexander med sit bjergbestigerudstyr og de MTV-moves, han imponerer himalaya-
boerne med, og Allendes uproblematisende forhold til det buddhistiske riges diktatoriske format er altså ikke i sig selv uproblematisk.
Nuvel: dette er bøger om teenagere; de vil blive læst bedst af de lidt yngre tweens, og er man læsehest i den alder, er man en garvet udenomslæser: spirituelle indsigter og politiske prædikener skimmes lige så hurtigt, som man springer over landsskabsskildringer og indre monologer. Det er handlingerne, det handler om, og dem søger man aldrig forgæves hos Allende.
Alex og Nadia og bogen folder sig ud i historien, og i farverne og farerne, og i krumspringene og intrigerne og eventyrene. Heldigvis. For var der noget, der hed en forfatterhed, var det det, Isabel Allendes bestod i.

*Isabel Allende: Gulddragens rige. Oversat af Iben Hasselbalch. 288 s., 248 kr. Gyldendal. Udkommer i dag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her