Læsetid: 3 min.

Alle hop forfra igen

Lone Hørslevs bog nr. to løftes af humor og selvbevidst elegance
6. november 2003

Digte
Som i sin tid Ib Michael har Lone Hørslev Rasmussen (f. 1974) nu sagt farvel til Rasmussen. Måske har hun hørt på en numerolog? Eller også har hun bare ambitioner, som Per Højholt (Jørgensen), Michael Strunge (Jensen) og mange, mange flere. H. C. Andersen og J. P. Jacobsen har nu ellers vist, at verdensberømmelsen ikke behøver at afhænge af et sen-navn.
Hvad ambitionerne angår, forekommer de fuldt berettigede. Det fremgik allerede af debutdigtsamlingen TAK fra 2001, hvor Lone Hørslev især gjorde indtryk ved sin smittende charme og legende humor, men også ved en egen lyrisk gangart, en fuldmandsagtigt dejsende svinglen. Hver eneste digt formede sig som en risikabel balancegang, som læser sad man ofte med livet i hænderne, men morede sig kongeligt.

Uforudsigelig uro
Med Ærgerligt, ærgerligt, hendes nye bog, er verslinjerne blevet så lange, at de har krævet næsten kvadratisk format, samtidig med at teksterne også er vokset en smule i længden.
Titler har hun stadig ingen af, i stedet fremhæves optakterne, en effekt, der udmærket klæder hendes uro og uforudsigelighed. Hvor hun før hen som sagt bevægede sig i gang, forsøger hun sig nu som balletdanser, i uventede sving og spring, pirouetter og hop, med umiskendelig elegance, en slags verbal forførelsens kunst, hvor hendes læser ægges til at gå med omkring det næste hjørne, og det næste igen. Nu kan digtet ikke holde til mere, nu går det da i tomgang, tænker man, men lader sig så alligevel løfte med frem til sidstelinjen, der hver gang lander usvigelig præcist.
Nu får jeg det til at lyde, som om Lone Hørslevs poesier mest af alt er gymnastiske præstationer. Sådan er det nu ikke ment. En verbalækvilibrisme af denne art kræver omtanke, snarrådighed. Måske beskriver digteren sig selv, hvor hun gengiver en historie om

trampolinspringeren
ham
der vågnede en morgen og havde
glemt
ALT han nogensinde havde lært
om trampolinspring og nu måtte lære
alle hop forfra igen

Det er en sådan læreproces, vi følger i Ærgerligt, ærgerligt, alt imens Lone Hørslev leger med motiver som søfart, madlavning, erotik, bjergbestigning og digtekunst og varierer
sine formvalg, så der både bliver plads til tre fortællende kassedigte om skibe og den aldeles uimodståelige afsluttende suite over konceptet: ’sidste retter’ – »Tænk på kokken
på dødsgangen i Texas, USA. Han skal opfylde alle de dødsdømtes sidste grådkvalte ønsker. Du skal bare opfylde mine! Sidste ønsker. Elskede.«

Ætser sig fast
Den selvbevidste humor, som kendes fra Lone Hørslevs debut, fornægter sig visselig ikke. I en bekendelses-stribe drager hun sammenligning mellem sig selv og Pompidou-centret i Paris, der (efter oprindelig futuristisk manér) krænger sit indre ud »som en bekendelsesroman fra 70’erne«, og i titeldigtet fra samme del udfolder hun for alvor sin svinge og -springeteknik, og samtidig en metafor, der er lige så præcis, som den er sjov:

ÆRGERLIGT,
ærgerligt –
Jeg må sige det til mig selv
jeg må
leve med det jeg må
gå og lege jorden er giftig
men jeg rører dig aldrig igen!
For du er farlig som freon fra
udtjente køleskabe
(og lige så svær at komme af med)
bare tanken om dig
har allerede ætset
et uklædeligt hul i mit hjerte

Det gør digtene også: ætser sig ind, brænder sig fast. Sent i et bogår, hvor der ikke har været ret meget anden betydelig poesi at glæde sig over end gen- og samleudgivelser, frydes og belives man af Lone Hørslevs bog, simpelt hen fordi der her kommer en, der kan, men også tør sætte talentet på hård personlig prøve.
Vi skal formentlig tilbage til Pia Juuls allerførste bøger fra årene 1985-87 for at finde en lyriker, der med samme selvfølgelighed forener verbal elegance, kvindelig selvbevidsthed og regederligt grinebideri.

*Lone Hørslev: Ærgerligt, ærgerligt. Digte. 64 s. Kr. 150,00. Gyldendal

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu