Læsetid: 3 min.

Posten skal jo ud

Charlotte Weitzes eventyrlige roman er en læskende litterær forfrisk-ning med sin helt egen smag
13. november 2003

Roman
Det er ikke hver dag, man har sin gang i afsides liggende overskyede fjeldegne, hvor de græssende får er hegnet ind med pigtråd og løbende bliver underholdt af en fastansat fløjtenist, hvis toner højner kvaliteten af de såkaldte stradivarius-bøffer med adskillige procent.
Men i Charlotte Weitzes nye fabulerende roman Brevbæreren bliver man inviteret indenfor i et specielt og eventyragtigt univers, der flygtigt er pakket ind i fløjtetoner, fjeldvind og luftige totter af fåreuld.
Med lige blanding af sentimentalitet, sproglig finurlighed og lyrisk ordbrus insisterer Charlotte Weitze på, at det utrolige og det fantastiske skal bestå. Brevbæreren er et eksistentielt eventyr med nerver på, og det består med kryds og slange.

Drømmejob
Weitzes unge brevbærer, Kaspar, fragter bud og betydning rundt i de afsondrede bjergegne og er nærmest helt gennemsigtig, fordi han lider af albinisme. Derfor er postruten til den isolerede bygd nær Fåreheim i overskyede bjergegne et drømmejob. Han forlader sin døende mor for at tage imod stillingen, der er for livstid og med udvidet tavshedspligt.
Kaspar prøver at forsone sig med livet sammen med den temperamentsfulde postkollega Rasmus Rusk, han forsøger at kringle begæret efter Lærke, som har bjergtaget ham med fløjten, og han opdager løbende nye mærkelige ting ved fåreavleren Sofie og om kongen, der har hemmelig residens i bygden.
Samtidig skal han hele tiden passe på solen, og hans mor har forsynet ham med cremer, burkaer og andre frihedsberøvende moderlige omsorgsforanstaltninger, som Kaspar pligtskyldigt indretter sit liv efter.
Efterhånden begynder alle indhegningerne, bindingerne og restriktionerne da også at give sig i sømmene. Der opstår huller i fåreindhegningen, Kaspar eksperimenterer med den forbudte sol, og for at kende sin skæbne går han væk fra den påbudte postrute, alene i de barske fjelde, hvor han som en anden Hans og Grete afmærker sin sti med 25-øres frimærker. Sidst men ikke mindst tager han kampen op med fløjte-Lærke, selv om hun siger »nej!«, kradser ind til hans andet ansigt, så blodet sprøjter og i øvrigt er anderswo engagiert. Men postkongen Kaspar er ukuelig, for han har allerede elsket med hende i drømme, og det føltes som at være der selv.

Spor af folklore
Ud over at skrive blændende bøger, modtage velfortjente priser og gæstebebo Kamma Rahbeks Bakkehus læser Charlotte Weitze folkloristik på universitetet. Og der er masser af folklorespor at følge i hendes univers, der nyskabende, drilsk og egensindigt vækker og transformerer mytologi fra eventyr, folkefortællinger og folkeviser.
Skal man forsøge at indkredse grundtemaet i Weitzes skønne fantasieksplosion af en roman, så er det netop den unges Kaspars søgen efter sine egne veje midt i dette landskab af allerede trådte stier, forbudte områder, uskrevne regler og moderlige omsorgsdekreter.
Som i folkeviserne og forlovelserne er det overgangene, der er interessante. Frigørelsen fra mor, opdagelsen af far, indgangen til kærlighedslivet, begærets sug og de evigt allestedsrettede spørgsmål om identiteten: hvem er jeg, hvor kommer jeg fra, og hvor er jeg på vej hen.
Og Weitzes postmand Kasper er i hvert fald godt på vej, fremme i skoene som man siger. Med sjælden ildhu kæmper han sig over fjeld og bræ og tager kampen op med umulige vilkår, tilværelsen byder ham. Han finder sin skæbne, og efter den sjælelige transformation tillader han sig at få lidt farve: Han bliver fremkaldt som menneske. Posten skal jo ud. I verden, i livet.
Weitze oplader sin fortælling, og hver sætning går svanger med betydning. Ikke på den overlæssede og tyngende måde, men florlet, finurligt og drillepinds-naivt i stilen. Brevbæreren er en læskende litterær forfriskning med sin helt egen smag. Og det smager bestemt af mer’!

*Charlotte Weitze: Brevbæreren. Roman. Samleren. 192 sider, 228 kr.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu