Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

På havsens bund

Marinearkæologi – fag, handling og bred historie
Kultur
27. december 2003

Ny bog
Som bekendt fylder oceanerne små tre fjerdedele af klodens samlede areal. Behersker man således verdenshavet, er det globale herredømme inden for rækkevidde. Da den kendte europæiske verden indskrænkede sig til Middelhavet, gjaldt denne simple lære også. Romerne byggede en slagkraftig flåde, ligesom grækerne før dem og fønikierne før grækerne. Siden fulgte andre ambitioner, hvor nordboerne engang kunne være med, spanierne forsøgte sig i forbindelse med opdagelserne, efterfulgt af englænderne og senest amerikanerne. Effektive krigsskibekyndigt mandskab er til alle tider den materielle forudsætning for at opfylde drømmen om riget, hvor solen aldrig går ned.
Skibskulturen er med andre ord afgørende for at fatte perioder, hvor magterne rykker søværts frem, eller trænges tilbage. Søslag kaldes disse konkrete begivenheder – som oftest en blodig og grum affære. For eftertiden efterlader træfningerne imidlertid vigtigt materiale på havets bund, hvor det alt efter omstændighederne ligger velbevaret hen og kun venter på at afgive vidnesbyrd.

Forlisets øjeblik
At udforske havets spor, som altså ikke slettes helt, er blevet et videnskabeligt baseret fag, udviklet i hastig takt med fremskridt i dykkerteknologien.
Her til lands kom det store spring fremad i 1960’ernes begyndelse med opdagelsen, afdækningen og bjergningen af vikingeskibene ved Skuldelev.
En tur til Roskilde og man befinder sig i vikingetidens hverdag til søs, med Anders And kan man drømme sig ved rorpinden som en anden Erik den Røde.
I vore dage dykkes, findes, opmåles, registreres og hæves levninger fra havets bund som aldrig før. Direktøren for Vancouver Maritime Museum, James P. Delgado, som har varetaget den undersøiske udgravning af adskillige skibsvrag over alt i verden, har skrevet en instruktiv og omfattende bog om denne særlige arkæologiske disciplin.
Delgado går grundigt til værks, begynder med de gamle egypteres Nil-både, gennemgår hele historien og alle vigtige fund, inklusive Skuldelev, og slutter med de erobrede og udrangerede krigsskibes sænkning i brintbombeforsøget ved Bikini i 1946. I den forbindelse konstaterer Delgado at menneskeheden i dette tidsrum ikke har ændret sig, men fortsat styres af teknologi og aggressioner. Jo, blandt andet.
Den historiske interesse for skibsvragene er dobbelt- eller flertydig.
For antikke og middelalderlige skibe gælder det at finde ud af hvordan de i det helet taget så ud, hvordan de sejlede, og hvad der skete; for nyere tid, hvad der skete. For alles vedkommende er vraget vidnesbyrd om forlisets øjeblik. Således er afdækningen af vrag fra Anden Verdenskrig ikke udelukkende drevet frem af nyfigenhed og tv-selskabernes nekrofile billednarkomani, men kan ses som udfyldelse af sidste, manglende side i logbogen. Det er ikke nok at fortælle at Bismarck blev sænket, hvordan det skete præcist, må med i fremstillingen.

Indkapslet nærvær
Delgados bog er instruktiv i redegørelserne for metodiske problemer under udgravningerne; dertil kommer at han som anført selv har deltaget i flere ekspeditioner og så at sige er med i processen. Bogen er en fremadskridende søkrigshistorie, som understøttes af de konkrete fund, som atter indsættes i en datidig sammenhæng. Den nærhed til fundene, fartøjerne, Delgado har opnået ved selv at bevæge sig rundt i de undersøiske vrag, stiller ham på de forulykkede søfolks side, han er hos dem, med dem, hvilket giver fremstillingen en egen dimension.
Selv kan man som antydet opleve noget lignende i Roskilde eller måske stærkere i Stockholm ved konfrontationen med Vasa, det genfundne skib over alle.
Få der første gang har stået i Vasa-museet glemmer det sindsoprivende nærvær af indkapslet tid.
James Delgado viser i sin gode, veloversatte, bog at denne følelse for historien – sammen med kildeværdien – er gemt i alle verdenshaves skibsvrag af betydning.

*James P. Delgado: ’Forliste krigsskibe. En arkæologisk rejse gennem søkrigshistorien.’ Oversat af Michael Jørgensen. 256 s. ill. 278 kr. Billesø & Baltzer

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her