Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Rabarberne kommer fra Kina

Rabarberne kommer fra KinaGode historier og grundigt register over planternes rejser kloden rundt
Kultur
11. december 2003

Ny bog
Franciskanermunken Odorico af Pordenone, der levede fra 1286-1331, opnåede at komme til Kina og imponeres af Asiens vidtstrakte rabarberområder, som også gjorde indtryk på Marco Polo. Til gengæld havde rabarberne en svær tid, da de kom til Europa.
Længe brugte man dem kun en smule som lægeplante, og i Danmark var det kun bladene, der interesserede – tørret og granuleret i tobak sammen med kirsebærblade!
Såvel Septemberlilje som den amaryllislignende Guernseylilje eller Sarnielilje kom til England, fordi hollandske skibe forliste i kanalen, og deres last af løg drev i land.
Disse oplysninger og mange andre kan man finde i Ulla Dietls skægge og lærerige bog Hvor kommer planterne fra – og hvem fandt dem?

Sørøver og kunstner
Det er en virkelig god ide, Ulla Dietl, haveskribent og planteekspert, har fået. ’Plantenørd’ kalder hun sig selv. Hun har sat sig for at opspore planternes rejse fra deres hjemsted til vore breddegrader, hvem der fandt dem, og hvem de eventuelt er opkaldt efter. Vi tages med på de store opdagelsesrejser, på købmændenes og forskernes færd til de fjerne steder, og får i købet en lang række gode historier om farverige begivenheder og enkeltpersoner fra Herodot til Karen Blixen. Eksempelvis den engelske søfarer William Dampier, der både var sørøver, kunstner og naturforsker. Han oplevede to gange at redde Robinson Crusoe fra øde øer, herunder den ’rigtige’ Robinson, Alexander Selkirk, hvis historie er grundlaget for Defoes roman. Et prægtigt dansk skib med 40 kanoner fik han også kapret.
Den udrydningstruede Clianthis dampieri med røde ærteblomster er opkaldt efter ham, og hans herbarium opbevares i dag på British
Museum i London.
Linné, Humboldt og Darwin, Columbus, Magellan, Marco Polo samt danskerne Jens Munk og Vitus Bering mangler heller ikke, og også danske urtegårdsmænd som Hans Rasmussøn Bloch, forfatter til Danmarks første havebog, Horticultura Danica, og Simon Paulli, der skrev den første Flora Danica, får deres afsnit.
Dertil introduceres man til en lang række mindre kendte forskere og egensindige eventyrere. Således var eksempelvis lægen og botanikeren John Kirk i Zanzibar, liljeentusiasten E.H. Wilson, der mistede et stykke ben i sin jagt på liljer, samt den modige Jeanne Carré, der sneg sig med på ekspedition til Tahiti som Jean Carré, nye bekendtskaber for denne anmelder.
Hver historie fylder kun et par sider, det går slag i slag med vægten lagt på illustrative, lystige, tragiske og spændende begivenheder, der samtidig giver glimt af datidens intriger, fremmede kulturer, politik, religion og ikke mindst sygdomme. Lægeplanter spiller en vigtig rolle.
Bogen er smukt illustreret, afsnittene er ledsaget relevante plantebilleder, selvom det ikke i alle tilfælde er lykkedes at ramme.
Efter de mange gode historier følger den koncentrerede ekspertviden: 70 siders opslag med kortfattede beskrivelser af arter, deres botaniske navne og angivelse af oprindelsesland. En gave til denne verdens plantenørder.

*Ulla Dietl: Hvor kommer planterne fra – og hvem fandt dem? 211 s., ill., 299 kr. Høst & Søn

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her