Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Den blå time

Thomas E. Kennedys anden del af en planlagt noir-kvartet om København er et stemningsfuldt og charmerende bekendtskab
Kultur
5. februar 2004

Roman
Det er sjældent den amerikanske litteratur lægger turen omkring Danmark. Den mest prominente gæst derfra har vel været fortælleren i Donald Barthelmes novelle »Views of My Father Weeping« – en ung forvirret mand, der bevæger sig rundt i København i forsøget på at finde sig selv og den person, der kørte hans far over i en hestevogn. Eller rettere en by med en plads, der hedder King’s New Square, og en samling indbyggere, hvis navne klinger rigsdansk. Helt sikker på tid og sted kan læseren aldrig være i Barthelmes syrede univers.
Det kan vi til gengæld i Thomas E. Kennedys Bluett’s Blue Hours. Den amerikanske forfatter har boet i Danmark i tre årtier, og selv om han tilsyneladende ikke har lært, at vi skriver wienerbrød, ikke weinerbrød, dråber ikke dropper, og at avisen hedder Politiken, ikke Politikken, synes han at kende vor hovedstad, dens historie, dens listige steder og ikke mindst københavnernes særegne sjæl langt bedre end de fleste af os, der er født her. Og så kan Kennedy, hvad der er mindst lige så vigtigt i denne sammenhæng, skabe interessante figurer og skrue et stemningsfuldt og inciterende plot sammen.

Noir-land
Patrick Bluett er en 46-årig amerikansk tilflytter, der elsker sine to halvvoksne børn, sine John Coltrane-plader og sin herskabslejlighed med udsigt til den neonglimtende
Irma-høne på den anden side af Søerne midt i København. Børnene er flyttet hjemmefra, konen ligeså, og Blue, som han bliver kaldt, har derfor god tid og plads til at arbejde som oversætter akkurat lige så lidt, som hans moral og økonomi tillader det.
Efter arbejdstid – i den blå time, der for Blue som oftest strækker sig til langt ud på natten – vandrer han byen rundt i en stille søgen efter kvinder, venner eller blot et hyggeligt sted at fordrive tiden.
Vi befinder os med andre ord i noir-land, og som genren dikterer, byder Kennedy også på både dødelige kvinder,
slidte strømere, syngende lussinger og en skikkelse, der bliver indhentet af sin dystre fortid.
Bluett’s Blue Hours er imidlertid ingen decideret kriminalroman, og fans af den genre behøver ikke at stoppe op her. Andre – såmænd også et dansk forlag – kan med fordel give Kennedys stille portræt af en moden mand, der må tage sit liv op til overvejelse, og en by set i vintermørkets dunkle skær en chance.
Romanen er anden del af Kennedys planlagte Københavner-kvartet, der blev påbegyndt med Kerrigan’s Copenhagen: A Love Story (2002). Denne læser ser frem til næste bind, Greene’s Summer, der forventes på gaden til sommer.

*Thomas E. Kennedy: Bluett’s Blue Hours, Wynkin deWorde. 171 s., 168 kr. Atheneum Boghandel
*www.amazon.com

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her