Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Ordenshåndhævernes saga

Dansk politis historie i temmelig ujævn fremstilling
Kultur
7. februar 2004

Ny bog
En ordentlig mundfuld: Dansk politis historie. Forfatteren, Flemming Jarlskov, søger at bløde kraftfoderet noget op ved i den omfangsrige bog at antyde udvalgets karakter. Ikke desto mindre tager han fat fra omkring Christian 5.’s Danske Lov og de første danske/københavnske politimestre Claus Rash og Ole Rømer. Herfra kan man tale om et organiseret dansk politi med nogenlunde faste retsregler for en række forseelser.
Politiet var dog på ingen måde et agtet befolkningselement, snarere det modsatte, og gerningen bar da også præg af brutalitet, vilkårlighed og korruption. Sådan set følger disse skavanker politikorpset langt op i tiden.
Mistilliden er nedefra set og af gode grunde betragtelig. Politiets opgave er først og fremmest at beskytte ejendomsretten og fare hårdt frem mod de formastelige, der anfægter denne. Derved bliver politiet også politisk – og vedbliver dermed efter den frie forfatning.
Vel bekendt er fortidens drakoniske straffemetoder: offentlig pisk, gabestok eller henrettelse for forseelser, der kan forekomme bagatelagtige. Strafsystemet, som fodres af politikorpset, kender ikke til forståelse og mildhed. Noget for noget.

Strengere straffe
I betragtning af vore dages bevidstløse strengere straffe som svar på dybest set sociale problemer, skal man ikke komme for godt i gang med hævede øjenbryn over fortidens fejl. Heri ligger Jarlskovs styrke som historisk forfatter: Evnen til ganske intimt at sætte sig i datidens sted og betragte fænomenerne i tidens dagligdags perspektiv. Det kan han, og det gør han ind imellem rigtigt godt. Udnytter de gode historier til bunds og skaber historie.
Herved forfalder han dog også til at samjævne perioderne, så sige ensliggøre ’os’. Netop os. Jarlskov er på irriterende måde ’vis’ med danskerne gennem tiden. Når Struensee henrettes, er det os der kigger på, og skæbnen er blind »det ved vi alle«. Med andre ord skaber forfatteren en egen falsk solidaritet i tid og samfund som er ilde anbragt.
Sigtet er utvivlsomt at gøre stoffet mere nærværende og genkendeligt: Herregud, de lignede jo dig og mig og vi to, og intet nyt under solen. Men den går ikke. Forudsætningerne for forståelsen af fortiden er jo ikke nødvendigvis jævnføringen, men snarere påvisning og forklaring af fænomener og en tankegang, der ligger eftertiden fjernt.

Københavns politi
Bogens nutidsafsnit er temmelig løst i betrækket. Nørrebrosagen for eksempel kan man sagtens tage mere håndfast på og påvise ’systemets’ enorme sammenhængskraft, så snart anfægtelserne udefra og kritikken for alvor trænger sig på.
Jarlskov kan dog ikke helt skjule sin vel forståelige forargelse over, at politiet i den sag undersøgte sig selv. Også i den sag. Men nogen overbevisende analyse og noget nyt bringer forfatteren ikke på bane. Og kalder i øvrigt de demonstranter der kastede med sten idioter.
For en nøgtern vurdering burde det nok understreges i titlen at teksten fortrinsvis drejer sig om Københavns politis historie eller politiets historie set fra København. Det kan selvfølgelig næsten heller ikke være anderledes, fortidens Danmarks rigsstruktur taget i betragtning.
Billedteksterne kan man af og til undre sig over. At jøderne omkring år 1800 ikke skulle være interesserede i at integrere sig i det danske samfund kan jo godt være, men mon ikke det er lidt mere korrekt at sige at det danske samfund næppe havde den slags ambitioner. Billedet af den hagekorstatoverede kvinde på bænk fra 1945 er en konstruktion eller forfalskning. Det nævnes ikke, selvom det er et gammelkendt nummer.
Relevante, ikke overvældende, reproducerede illustrationer; pænt personregister men ingen litteraturliste. Det sidste er ikke rimeligt.

*Flemming Jarlskov: Lov og orden. Af danskernes og dansk politis historie. 580 s. ill., 375 kr. Gyldendal

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her