Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Dr. Laugesen, formoder jeg

Mød ’Drømme om Peter Laugesen’
Kultur
4. marts 2004

Fetichobjekt
Som bekendt efterligner forfattere hinanden. Derudover diskuterer de, de hidser sig op, bliver misundelige på, beundrer, bagtaler og bakser med hinanden. Med mikro-antologien Drømme om Peter Laugesen bliver det klart, at de også dukker op i hinandens natlige drømmeliv.
En nat i august 2003 drømte Carsten René Nielsen f. eks., at han skulle giftes med sin ældre kollega: »Jeg har lovet at gifte mig med Peter Laugesen. Min far er meget begejstret,« starter hans genfortælling, og så går det ellers – på ægte drømmemaner – over stok og sten.
Brylluppet bliver ikke til noget, men Laugesen smiler til slut sit uudgrundelige smil. Det gør han flere gange undervejs, når han altså ikke mumler, ryger pibe eller bare ignorerer drømmerne.
Sidste skæbne rammer især yngre digtere: I sommeren 2002, efter i længere tid at have ventet på et brev fra mesteren, drømte Claus Handberg Christensen, at han opsøgte Peter Laugesen. Opgørets time nærmer sig, men udfaldet er ikke som forventet:
»Jeg trådte et skridt frem mod ham, og han svingede en ildrager mod mig, og den for igennem udkanten af mig, lige under albuen. Jeg stirrede, først på min arm, så på ham, i rædsel. Han så tilbage på mig for første gang. Helt rolig. Jeg var et spøgelse.«
Først derefter kommer forsoningen. Faderopgøret udsættes, i fælles vandring gennem kornmarkerne omdannes Laugesen sig til en trøstende forsoner.
Har man brug for et bud på Laugesens betydning i mere overordnet og drømmelogisk forstand, bør man gå til Viggo Madsen: »Når man i drømme ser Peter Laugesen, er det værste overstået. Mareridtet er forbi, man er allerede i den afdeling, hvor drømmen rekapitulerer sig selv eller spoles tilbage, for at blive afløst af den afdæmpede klarhed før opvågnenen. Da er det, man ser Peter Laugesen, altid i et hjørne for sig selv, tæt ved udgangen.«
Sådan noget er godt at vide. Så betyder det mindre, at han i hæftets andre drømme har mange andre roller end den foreskrevne: Ledvogter ved overgangen fra drøm til opvågnen. Også Henrik Have, Jens Blendstrup, Lars Bukdahl, Sten Møller Rasmussen, Peter Laugesen selv og Janus Kodal bidrager med drømme. Sidstnævnte har stået for indsamlingen.
Prisen, 128 kroner for 16 sider, er pebret. På ægte drømmemaner er Drømme om Peter Laugesen i virkeligheden et fetichobjekt: For mange ligegyldig, for andre en nødvendighed.
Køb den da på Janus Kodals hjemmeside www.inkinc.dk. Nu, man er derinde, bør man unde sig et gennemsyn af den alternative digterfilm Poetik.

*Drømme om Peter Laugesen. Indsamlet af Janus Kodal. 16 sider, 128 kr. Ink Inc.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her