Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Fokus/Samfundslitteratur

Kultur
29. marts 2004


Nye bøger
v./ Mette Størum Krogh
Kampen om individet
*Seks nordiske forskere tager de nye pædagogiske arbejdsformer og de elev- og personlighedscentrerede iscenesættelser af undervisning og læring op til debat. De mener, at det er på tide, at den kritiske pædagogik retter et kritisk blik mod sig selv og forsøger af afdække ikke bare, hvad de nye pædagogiske arbejdsformer frigør fra, men også hvad de frigør til.

John Krejsler, red.: Pædagogikken og kampen om individet. Kritisk pædagogik, ny inderlighed og selvets teknikker. Hans reitzels Forlag. 196 s., 225 kr. ISBN 87-412-2377-2. Er udkommet.

Socialpsykiatri
*Bogen præsenteres som en lærebog, der samtidig er et indlæg i den almene debat om psykiatriens forhold. Den diskuterer de vilkår, de psykisk syge og socialt svage lever under, og de holdninger og tilbud samfundet møder dem med. De aktiviteter, som er eller kan opfattes som socialpsykiatriske, gennemgås og analyseres, ligesom der redegøres for lovmæssige og politiske begrundelser for aktiviteterne.

Preben Brandt: Socialpsykiatri -–Psykiatri på humanistisk grundlag. Munksgaard. 168 s., 228 kr. ISBN 87-628-0496-0. Er udkommet.

Eleven som aktør
*Bogen handler om den betydning, lærerens forståelse af og kendskab til den enkelte elev har for dennes læring og vækst. Det er bogens og forfatterens grundholdning, at børn og unge skal betragtes som aktører i deres eget liv. Med dette som udgangspunkt drøftes, hvordan læreren bedst møder eleven og skaber betingelser for faglig og social læring i skolen.

Thomas Nordahl: Eleven som aktør. Oversat fra norsk af Anne Grete Holtoug. Hans Reitzels Forlag. 224 s., 298 kr. ISBN 87-412-2426-4. Udkommer i dag.

Ind i det ydre
*I 2001 udkom Ind i det ydre. Kirke & krop, der nu sendes på gaden i en redigeret og udvidet udgave. Foruden en tilføjelse i underteksten og en tekstlig redaktion, har bogen fået to nye kapitler om kirken og det danske samfund. Et indlæg om tro og hvad den gør ved virkeligheden i en diffus kulturkamp. Skal folkekirken bestå, eller skal religion i overensstemmelse med en konsekvent liberal indstilling gøres til et privat, ’indre’, anliggende?

Jan Lindhardt: Ind i det ydre. Kirke, kamp & krop. 2. udgave, med stikordsregister. Hovedland. 235 s., 248 kr. ISBN 87-7739-715-0. Udkommer i dag.

Miljøet og økonomi
*Bogen ananlyserer og giver svar op en lang række af miljøpolitikkens vigtige spørgsmål: Hvordan politikken bag reguleringerne bliver til, hvordan miljøreguleringen i praksis påvirker virksomhederne i deres måde at producere og udvikle sig på, og hvordan forskellige former for regulering påvirker konkurrenceevnen og den samfundsmæssige udnyttelse af ressourcerne.

Villy Søgaard, red.: Miljø og økonomi. I samfund- og erhvervsøkonomisk perspektiv. Syddansk Universitetsforlag. 253 s., 248 kr. ISBN 87-7838-870

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her