Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Fokus/Viden

Kultur
13. marts 2004


Medier og viden
v./ Kim Bruun
Jens Kerte, Marsmanden, Aschehoug, 180 sider, 248 kr
*»Slå følge med de som søger sandheden, men vær forsigtig med dem som mener at have fundet den!« Det er vores »marsmand« Jens Martin Knudsens motto. Bogen er hovedsageligt en samtale mellem Jens Kerte og ham: Hvorfor er det så vigtigt at finde spor efter vand på Mars, var der liv på Mars og hvordan forener man det at være fysiker og derfor også naturvidenskabsmand med at være katolik?
Men bogen indledes med en gennemgang af både de nuværende og tidligere marsprojekter samt et kapitel om Jens Martin Knudsens eget liv, der jo stadig centrerer sig om astrofysik selv om han faktisk er pensionist. Sidst i bogen er der en endog meget grundig ordliste og nogle tabeller.

Lone Frank, Det nye liv, Gyldendal, 216 sider, 168 kr
*Dette er først og fremmest en debatbog om genteknologi. Forfatterens egen holdning er ikke til at tage fejl af: Vi skal ikke være så fodslæbende som vi er nu, og vi skal ikke undskylde vores fremskridt med tilbageskuende, etiske argumenter, der
ikke har været efterprøvet et stykke tid.
Det er nyt, at nogen tør sætte så politisk ukorrekte ord på og samtidig på en videnskabeligt sober måde gennemgår nogle af tidens nye muligheder: Kloning, genterapi og genetisk modificerede organismer (GMO’er).
Sproget er meget personligt og bogen er uden trendy fotos, glittet papir og andre ting til at distrahere det skrevne ord. Det er en ny oplevelse med en bog, der kombinerer det nyeste nye i emnet med det mest gennemprøvede og klassiske i stil.

Natur og Museum, Gøgen, Udkommer 4 gange årligt, Naturhistorisk Museum, Århus, 36 sider
*Dette nummer handler om Danmarks eneste redesnylter – Gøgen. Og som det er almindeligt for dette tidsskrift: Man kommer hele vejen rundt om denne ene art.
Man kan læse almindeligheder om Gøgen: Om hvor den lever, hvordan dens stemme er og hvor den trækker hen om vinteren. Men det meste af hæftet handler om de evolutionære aspekter af snylteradfærden. Her kan man læse bud på hvorfor ægget er lidt, men ikke meget større end værtsfuglenes, hvorfor gøgehunnen fjerner et æg fra reden når den lægger sit eget æg selv om værtsfuglen nærmest er ligeglad og så bud på hvorfor værtsfuglene bliver ved med at fodre på ungen selvom den er blevet fire gange så stor som sine forældre.
Sluttelig er der også plads til lidt om gøgens historie i Danmark og om gøgen i mytologien.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her