Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Plakatfuld i 10 år

I november rundede Dansk Plakatmuseum i Århus sit tiende år, hvilket nu fejres med udgivelsen af bogen Leve Plakaten! og en god sjat optimisme
Kultur
23. marts 2004

Plakatkunst
Skattestop! Budskabet er enkelt og ikke til at misforstå. Skattepolitik – ellers gerne udtrykt i ringbindsformat – på ti bogstaver og et udråbstegn. Måske Anders Fogh Rasmussen er en bedre plakatkunstner end Per Arnoldi. For som den ungarske plakatkunstner Istvan Orosz fortæller i jubilæumsbogen Leve plakaten!, så drejer det sig om det destillerede budskab.
»For nogle år siden skulle jeg undervise nogle unge plakatdesignere,« fortæller han i bogen, der er udgivet i anledning af museets 10. år.
»Jeg sagde: ’Prøv at forklar dit budskab i en enkelt sætning og prøv derefter at reducere det til det allermest essentielle. Når du ikke længere har brug for bogstaver, er du blevet plakatdesigner.«
Det er ikke Danmarks største museum, der fejrer sit jubilæum.
Den seneste udstilling på museet, Das plakat, har været en af museets største publikumssucceser og tiltrak langt under 10.000 besøgende. Ikke meget sammenlignet med de 100.000, der er strømmet til Arken for at se hitsikre Picasso.
Men alligevel er det lidt af en bedrift for et museum, der ikke er statsanerkendt og drevet frem af en enkelt mands vilje, Peter Stougaard, der den 12. november 1993 gjorde privat passion og samling til offentligt anliggende.
I dag rummer museets samling 225.000 plakater fra 126 lande. Ikke så lidt for et museum, der blot råder over 100 kvadratmetre i en tilbygning til Århus Kunstbygning.

Fra gammelt til nyt
I jubilæumsåret kan Peter Stougaard glæde sig over, at der er udsigt til nye og større lokaler: Århus Kommune har afsat fire mio. til et udstillingskompleks ved Den Gamle By, der efter planen kan tages i brug i 2006.
Udstillingen Das Plakat, der er åben til og med den 28. marts, viser plakater, der ville klæde ethver pigeværelse – fra perioden 1885-1914 og med navne som Henri Toulouse Lautrec, Jules Chéret, Eugene Grassat, Josef Olbricht. Men selvom om museet er på vej til Den Gamle By, er der mere end blot en historisk interesse på spil.

Fremtidens plakat
I Leve plakaten! er godt en trejedel dedikeret til spørgsmålet Hvor skal vi hen? Besvarelsen på spørgsmålet er måske ikke helt tilfredsstillende, og det er som om det er svært at komme ud over nostalgien. Som når Lars Qvortrup besvarer spørgsmålet ved at skrive:
»Fremtidens plakat er websiten i Internettets urbane cyberspace.« En række spørgsmål-svar interview med internationale plakatkunstnere er til gengæld interessant læsning.
Og lige rundt om hjørnet er der noget at glæde sig til. Sidste år erhvervede museet en samling af plakater signeret af tyske Joseph Beuys og de 120 plakater udstilles fra den 3. april.

*Leve plakaten – Celebrating the poster, red. af Peter Gyllan og Thomas Kruse, 196 s, 360 kr., kan bestilles på www.plakatmuseum.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her