Læsetid: 2 min.

Luder-journalisten

30 år gammel roman af Jan Guillou forbløffer ved sin aktualitet
29. april 2004

Krimi
Som forfatter er den svenske journalist og samfundsdebattør Jan Guillou mest kendt for sin selvbiografiske roman om sin barske opvækst, Ondskaben, sin krimiserie om spionen Carl Hamilton og middelaldertrilogien om tempelridderen Arn. Alle disse bøger er forlængst udkommet herhjemme – og nu har han også fået sin debut-
roman fra 1974 oversat til dansk.
Den store afsløring (som Guillou skrev, mens han i 1973 sad fængslet, dømt for spionage!) er historien om den unge jurastuderende Erik Ponti, der i slutningen af 1960’erne nærmest ved et tilfælde havner som ’luderjournalist’ ved Aktuelt for Mænd, en veritabel mandehørmer af et ugeblad, hvor man skriver om sex og »de kendte« – og allerhelst om de kendtes sex. Det drejer sig om at finde eller konstruere sællerter, og mottoet er lyv aldrig, så det kan bevises. Journalisterne på Aktuelt for Mænd konkurrerer hårdt om at opsnuse de mest osende skandaler og finde de saftigste historier – og hele Sverige, ja hele verden er fuld af osende skandaler og saftige historier, det drejer sig bare om at finde dem. Kobbelet af unge på-
gående bladsmørere styres og manipuleres hårdt af en redaktør, der går under navnet Dræberbjørnen – en skikkelse, man som dansk læ-
ser uvilkårligt kommer til at sætte Hans Engells fysiognomi på.
I sit forord til den danske udgave skriver Jan Guillou: »Når jeg nu, 30 år efter, genlæser min roman, må jeg indrømme, at jeg rødmer over et og andet. Den almindelige indstilling til sex i årene 1968-69 var meget anderledes end nutidens. Den periode, jeg her har skildret, var ikke just feministisk.«

Menneskeforagt
Nej, det tør siges. Karlekammertonen på stamværtshuset Tinkruset i det centrale Stockholm, hvor de unge hanløver fra Aktuelt for Mænd mødes, er så tyk, at man nærmest kan skære i den – journalister og fotografer brøler tøjlesløst, fortæller slimede sjoferter og giver brunsten mæle i historier om, hvem der har bollet mest spektakulært. Og man kan forstå, at det ultimative er at gøre det med en frelserpige, vel at mærke forudsat at hun beholder huen på.
Imidlertid bliver denne fortælling om ’de glade ungdomsdaw’, åh ja’ fra Guil-
lou aldrig lummer eller plat. Det hele er fortalt med en afvæbnende humor og i en charmerende småslentrende stil, der også i det herrens år 2004 gør sig glimrende, i hvert fald så længe vi har svensk grund under fødderne. En afstikker til Mellem-
østen og den udenrigspolitiske side af sagen falder ikke helt vellykket ind i sammenhængen.
Bogens sande styrke er dens forbløffende aktualitet. Alt er ved det gamle i mediernes overfladiske jagt på mammon.
Nu som før: Kiosk-baskernes groteske og ulidelige afbildning af virkelig-
heden i den bedste af alle verdener, demokratiets. Vi oplever det jo hver dag, også vest for Øresund. Den manipulative menneskeforagt, som Guillou meget præcist udtrykker det et sted i romanen.

*Jan Guillou: Den store afsløring, oversat af Anders Johansen, 236 s., 239 kr. Forlaget Modtryk. ISBN 87-7394-833-0 Udkommer i morgen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu