Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

The Matrix – sådan ideologisk set

Idéhistorikeren og humanisten Rune Engelbreth Larsen har begået en overbevisende og hurtigt læst analyse af Matrix-trilogien, som kun kan give et gensyn med filmene et løft
Kultur
7. april 2004

Ny bog
Larry og Andy Wachowskis scifi-actionfilm Matrix vakte berettiget opsigt, da den kom frem i 1999. Filmen tog de bedste stunts fra den kinesiske kung fu-film og udsatte dem for topmoderne computereffekter og brugte dem i en historie, der blandede alt fra Alice i Eventyrland, filosofi og H.G. Welles til Philip K. Dick, William Gibson og Bibelen.
Mens publikum strømmede i biografen og gjorde to opfølgere, Matrix Reloaded og Matrix Revolutions, mulige, flokkedes alverdens filosoffer omkring filmen i et forsøg på at udrede dens mange filsofiske, mytologiske og religiøse referencer.
Alene det faktum, at hovedpersonen, programmøren Thomas Anderson alias hackeren Neo, på et tidligt tidspunkt i The Matrix gemmer illegal software i bogen Simulacrer og simulation af den franske sociolog Jean Baudrillard var nok til at få de fleste til at spærre øjnene op. Baudrillards bog, der udkom i 1981, handler om, at det ikke længere giver mening at kalde den ene verden virkelig og den anden uvirkelig – der findes ikke længere originaler og kopier.
Og selv om Reloaded og Revolutions, som fredag udkom på dvd, kvalitetsmæssigt ikke har kunnet leve op til den første, så er de lige så fulde af mytologi og religion, og trilogien nærmest indbyder til grundig analyse og tolkning.

Fra Moses til Antikrist
En sådan én af slagsen, spændende og hurtigt læst, har idéhistorikeren Rune Engelbreth Larsen begået med Matrix og ulydighedernes evangelium, hvor han over 130 sider sætter sig for at finde ud af, hvad det er for et ideologisk fundament, Wachowski-brødrene hviler på.
En opgave, som slet ikke er så ligetil. Men udførligt tolker Rune Engelbreth på mangt og meget i Matrix-filmene ud fra devisen om, at alt har en betydning – hvilket han også argumenterer stærkt for, at det har.
Nummerplader på biler henviser til skriftsteder i blandt andet det gamle og nye testamente; navne som Morpheus, Oraklet, Zion, Trinity og Arkitekten har alle et religiøst, mytologisk udspring og betydning; og ikke mindst låner de plottet fra både George Orwells 1984 og beretningerne om de forskellige profeter.
I løbet af bogen bevæger forfatteren sig kyndigt gennem først kristendommen, siden gnosticismen og hinduismen, foretager små afstikkere til jødedom og mysticisme, påviser sammenhænge og forklarer betydninger, men må efterhånden sande, at ikke alt er, som det synes at være.
Faktisk kan The Matrix-filmene ikke forklares ved hjælp af én enkelt religion, og på trods af at han på skift prøver at udnævne Neo til Kristus, Moses, Jahve, Vishnu og Antikrist, så er der for mange andre elementer og detaljer i filmene, som ikke giver mening, hvis man gør.
Og til slut konkluderer Rune Engelbreth, at »den religiøse dimension i Matrix I-III er en integreret og altafgørende del af handlingsforløbet såvel som af centrale figurers karakter, ikke en postmodernistisk gimmick, der skal illustrere dekonstruktionen af al meningsfuldhed eller ’De Store Fortællingers’ død.«

Opslugende
Det er ikke trilogiens mission, hvilket man ser antydet i undertitlen på Engelbreths bog, ulydighedernes evangelium, »at give Svaret eller Sandheden, men at rejse Spørgsmålene (...) At så tvivl ved alt det, magthaverne presser os til at tro, men til gengæld have tillid til det, som vi hver især selv vælger at tro. Eller det, vi simpelthen ikke kan lade være med at tro – håbe og elske.«
Det er måske ikke så overraskende, at humanisten Engelbreth, der tilmed er medstifter af Minoritetspartiet, når frem til den konklusion. Men det forhindrer ham ikke i at være enddog meget overbevisende i sit ræsonnement.
Ud over den plotmæssige sammenligning med 1984 kunne man som læser godt savne et kapitel, som går mere i dybden med alle de visuelle, litterære og filmiske referencer, som Wachowski-brødrene benytter sig af, og som kun føjer til deres, ja, undskyld, hr. Engelbreth, postmodernistiske projekt. Men det må altså vente til en anden god gang.
Og indtil da er Matrix og ulydighedernes evangelium bestemt også en velskrevet og opslugende gennemgang af Matrix-trilogien, som kun kan give gensynet med filmene et ekstra løft.

*Rune Engelbrecht: Matrix og ulydighedernes evangelium. Forlaget Bindslev. 128 s., 128 kr. ISBN 97-91299-12-8

*www.humanisme/matrix

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her