Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Kendt og fremmed

En lille mærkelig bog om alt og intet
Kultur
6. maj 2004

Udlændighed
Forfatteren Duna Ghali er irakisk født og har boet i Danmark, siden hun kom hertil i 1992 som næsten 30-årig. Hun skriver på arabisk, og Sene opdagelser, små sejre, hendes første bog på dansk, er da også trykt på begge de to sprog. Det bliver den ikke større eller længere af, den er der bare to gange. Dansk forfra, arabisk bagfra (eller omvendt), men alligevel ikke mere end omkring 70 sider lang.
Det føles ikke langt nok. Jeg har haft bogen liggende længe, fordi det er svært, så kort som den er, at skrive noget om den. Ikke fordi den ikke siger noget, eller fordi den er dårlig eller mislykket, for det gør den, og det er den ikke, men fordi der synes at være en større fortælling i den, end den giver sig selv lov til at fortælle.
Bogen består af en række korte tekster (de er dateret på arabisk, men ikke på dansk), der befinder sig på stadig rastløs vandring i landet mellem prosadigt og novelle. De fortælles af forskellige personer, en kvinde, en mand, et barn, og de foregår i et hjem, på offentlige kontorer, på en skole, på flugt, alene, forladt, hos familie.

En måde at tale på
Det er for så vidt ganske almindeligt altsammen, og formsproget er lige så almindeligt modernistisk. Der er ikke tale om ’etnisk litteratur’, sådan som man i politisk nysprog bruger det begreb, bare om litteratur som en måde at tale på. Om det, der ellers ikke kan siges.
Man kan godt sige, at bogen handler om udlændighed som et fælles menneskeligt vilkår, og dermed om den verden, der gør, at det er sådan.
Bagved ligger naturligvis en helt konkret og igangværende krig, der ikke ser ud til at ville ende, før det går op for tilstrækkeligt mange, at den ikke har andet formål end sig selv, og at det er muligt at tale sammen om noget andet. Det er de sene opdagelser og små sejre, Duna Ghali fortæller om.
Et sted i en tekst om Vestre Kirkegård i København, skriver hun :
»Det nordgående og det sydgående tog kommer igen. Træer, hvis harmoni jeg har vænnet mig til, kommer på afstand. Roserne der omgiver gravstenen er vidner. Blikkene omkring os stiller de samme spørgsmål... hvor megen sorg holder ikke denne vej åben !«

*Duna Ghali: Sene opdagelser, små sejre. 148 s., kr. 229,-. Samlerens Forlag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her