Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Korruptionens svøbe

Eva Jolys vanskelige veje i egne ord
Kultur
24. maj 2004

Berlusconi gør det, George W. Bush gør det utvivlsomt, Jacques Chirac har gjort det, deres medarbejdere gør det... sammenblander i større eller mindre grad og mere eller mindre åbenlyst egne økonomiske interesser med statens og slipper som regel af sted med det. Transaktioner af denne art foregår selvsagt i det dulgte, men på den anden side med en sådan magtens arrogance og administreret af effektive apparater, ofte inklusive statens eget, at svindlen på dette niveau optræder som naturlig del af systemet. Vi taler her om korruption med stort k, som karakteriseres ved overflytning af ikke sjældent uhyrlige summer fra det offentlige til private kasser. Elf-sagen i Frankrig med 1,3 milliarder kroner i uretmæssig fortjeneste eller som kommissionsbeløb til de bjærgsomme er et eksempel på Europas hidtil største korruptionsaffære. Den endte med hovedmændenes fængsling, bl.a. Elfs direktør Le Floch-Prigent og Roland Dumas. Men dette skete i og for sig på trods af retsvæsenets arbejde og afdækninger og for Dumas’ vedkommende på grund af en åbenmundet forsmået elskerindes afsløringer.
Det franske retsvæsen viste sig i denne sag i den grad viklet ind i lyssky interesser, når det således gjaldt den store økonomiske kriminalitet. Kun den stædigt energiske, fejlfri og først og fremmest personligt modige efterforskning, parret med tilfældet sendte de ansvarlige i spjældet.
Eva Joly, den navnkundige undersøgelsesdommer, norsk af fødsel men fransk uddannet og fransk statsborger, får overdraget Elf-sagen og kaster sig ud i moradset. Det er lige præcis, hvad det er: en sump af sammenfiltrede kriminelle numre og transaktioner, hvor alle i miljøet, inklusive adskillige advokater og selve advokatsamfundet dækker over hinanden. Man er parat til, hvad det skal være for at standse efterforskningen af denne storsvindel med borgernes værdier indfattet i det statslige olieselskab.

Overvåget og aflyttet
Eva Joly udsættes i den forbindelse ikke alene for trusler på livet, men må se sig overvåget og aflyttet – så at sige den omvendte verden. Joly klarer vanskelighederne, men søger til sidst tilbage til Norge halvvejs nedbrudt af presset, som ville have fået svagere folk til at løbe langt væk.
Siden overtager Eva Joly en rådgivende stilling for den norske regering og skal i denne funktion søge at afdække mekanismerne i den internationale korruption, der dræner nationerne og gør verden usikker. Eva Joly sammenligner kampen mod denne korruption med bestræbelserne bag Den Internationale Straffedomstol. Og her føler man jo midt i Jolys fortrøstning om at vi er på vej til noget bedre et vift af skepsis. I betragtning af verdens gang for tiden tyder ikke meget på en forstærket international retsorden.
Der skal formentlig mere end én Eva Joly til at afdække for eksempel det amerikanske højres interesser bag iværksættelsen af Irak-krigen; hvor vidt ud forgrener sig disse interesser? Hvorfor er Berlusconi så ivrig; hvorfor var den danske regering så ivrig? Hvem lovede hvem hvad? En dag bliver vi sikkert klogere takket være typer som Joly.
Korruptionsjæger kalder Eva Joly sig selv og antyder med denne titel den selvbevidsthed, som har været hendes styrke, til tider også svaghed. Joly er ikke i tvivl om sin sags retfærdighed, hvad andre heller ikke behøver være. Men selvbevidstheden har visse menneskelige omkostninger, som også bogens tekst og sprog til tider antyder.
Hvis men vil vide noget om de kræfter, der lige under overfladen styrer verden, og hvorfor det er så vigtigt med stærke internationale organer som EU og internationale straffedomstole etc, er denne bog vigtig. Også vigtig for at forstå faren ved det offentliges svækkelse over for det private. Var der nogen, der sagde strukturreform, eller var det bare et ekko af ordet korruption? Læs bogen før Deres eventuelt korrupte regering!

*Eva Joly: Korruptionsjæger. o.a. Maiken Maigaard og Louise Puck. 215 s. 268 kr. Tiderne Skifter

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her