Læsetid: 2 min.

Mord i Mississippi

Gedigen spænding og atmosfære i John Grishams nye roman
17. juni 2004

Spænding
I John Grishams nye roman Den sidste nævning, som Aschehoug udgiver forbløffende hurtigt på dansk (den udkom på originalsproget tidligere på året) og i et prisværdigt layout, befinder vi os i 1970’ernes USA, nærmere betegnet i den søvnige provinsby Clanton i Mississippi. En 23-årig mand ved navn Willie Traynor overtager ved lidt af et tilfælde lokalavisen, The Ford County Times, hvis afgående redaktør har specialiseret sig i alenlange nekrologer – en tradition, vores unge helt med ildhu værner om og videreudvikler.
Men der bliver også andet at skrive om for Traynor. Ikke mindst en afskyelig voldtægt samt mord på en yngre enlig mor – og den efterfølgende retssag. Ikke at der hersker så megen tvivl om, hvem den skyldige er – det er nogenlunde lige så oplagt, som hvem der har begået mordet i en Columbo-film, men skurken har en våben- og pengestærk klan af en familie bag sig, og dens medlemmer skyr åbenbart ingen midler, for at uretfærdigheden skal ske fyldest. Under retssagen fyger det med insinuationer og åbenlyse trusler. Vil jurymedlemmerne lade sig kyse fra at kende den skyldige skyldig? Og har de – i en eventuel anden omgang – også mod til at vælge dødsstraf frem for livsvarigt fængsel, der som følge af juridiske spidsfindigheder kan være afsonet inden for en overskuelig årrække, hvorefter uhyret atter kan slippes løs? Og hvordan vil det gå Calia Ruffin, der er det første sorte jurymedlem i distriktet og redaktørens moderlige frokostveninde? Læseren får stille og roligt svar på alle spørgsmål – og her skal det blot konstateres, at det første mord ikke bliver det eneste.
Med den unge redaktør som en suveræn fortæller, der både kan formidle de dramatiske begivenheder med gedigne gys og velgørende glimt af humor, oprulles der en både spændende og atmosfæremættet skildring af livet i en amerikansk gennemsnitsby (i hvert fald i Sydstaterne), fra den periode, hvor USA udadtil stod over for at skulle afvikle sit håbløse engagement i Vietman, og hvor man indadtil havde fået iværksat den langvarige og seje proces med at få afskaffet raceadskillelsen i det store land. Og den unge redaktør skriver ikke blot om blodige begivenheder som mord og ulykker, men også om hunde, gamle lastbiler, en legendarisk tornado, et hjemsøgt hus, en forsvunden pony, borgerkrigsklenodier, legenden om en hovedløs slave, et stinkdyr med hundegalskab... Og meget, meget andet.
Og når der ikke bliver for meget, hænger det sammen med sans for prægnante detaljer og den forunderlige klarhed, som Grisham formidler sit stof med. For ligesom ovennævnte Calia Ruffin stod for de gammeldags dyder, hvad madlavningen angår, står Grisham for de bedste traditioner i amerikansk fortællekunst – det er litteratur, som vor mor bagte den, en fin og fyldig sag til feriebagagen.

*John Grisham: Den sidste nævning, oversat af Kirsten A. Nielsen, 368 s., 299 kr., Aschehoug. ISBN 87-15-10836-8

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu