Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Boschs retræte?

I ’Skeletternes by’ holder Michael Connelly stilen og lader den temmelig originale, ensomme LAPD-opdager Hieronymus Bosch opklare et mord. Det sker i prosa præget af både patos, humor og musikalitet
Kultur
9. august 2004

Ny krimi
Det er velkendt, hvordan en formelbehæftet krimi-romanserie centreret om én opdager løber ind i træthedsproblemer undervejs. Der er efterhånden ikke så meget nyt at berette om de kræfter, der muliggør og/eller hæmmer hans opklaringsarbejder.
Michael Connellys temmelig originale, ensomme LAPD-politiopdager Hieronymus Bosch (!) har dog længe været en undtagelse fra den regel. Ind imellem sine syv-otte Bosch-romaner har Connelly klogeligt stukket tre fritstående historier med andre protagonister.

En retfærdig hævner
Skeletternes by (2002) bringer Boschs loyalitet over for politikorpset til bristepunktet. Han har altid været »ved politiet, men ikke af det«, som en gammel anklage mod ham lyder, noget han altid har været stolt af.
Snarest er han en slags retfærdig hævner af de døde, en enspænder, en privatdetektiv under dække af politiskiltet.
Nytårsdag fanger Bosch en ’kold sag’, de opgravede knogler af et barn dræbt for mere end 20 år siden, og det bringer – på tværs af etatens ulyst til at spilde tid på det nær umulige – al Boschs opklaringsstædighed til udfoldelse; hans egen traumatiske barndom spejles i de sørgelige knoglerester, der bærer dybe mærker af års børnemishandling.

Skeletternes by
Trods alt opklarer han også den misliebige sag, men ikke til domfældelse, og ikke før et pressefremprovokeret selvmord, en ditto brutal politiombringelse og især Boschs nyeste forelskelse, politi-’rekrutten’ Julia Brashers helt unødige ’heltedød’ har sværtet det svindende lys over ’skeletternes by’, den trods alle viderværdigheder elskede Los Angeles.
Da bliver Bosch, som for at føje spot til skade, ikke fyret som det tegnede til, men løftet op af Hollywoods rendesten, op til hovedkvarteret, hvor chefinspektør Irving – seriens strenge og tvetydige overjeg-skikkelse – kan holde ham i kortest mulige snor. Og da indser Hieronymus Bosch endelig, at det job foruden hvilket han troede sig fortabt, måske er selve fortabelsen. Han går – i al stilhed – på pension ...
Connelly holder stilen også i denne roman. Med sin prunkløs tredjepersonsprosa, der dog både kan rumme patos, humor og en musikalitet, inderligt indfarvet af den melankolske jazz, som Bosch har som næsten eneste rene glæde.
PS. Det kan iøvrigt afsløres, at næste bind finder Bosch som privatdetektiv – og jegfortæller!

*Michael Connelly: Skeletternes by. 326 s., 299 kr. Forlaget KLIM. Udkom den 7.
august

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her