Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Taskenspilleri på første klasse

Underholdende krimi af kultfænomenet Uri Geller, der kan mere end at bøje skeer med tankens kraft
Kultur
11. august 2004

Ny krimi
Ja, det er skam den rigtige Uri Geller – ham, der i begyndelsen af 1970’erne vakte international opsigt ved at stoppe Big Ben-uret i London og bøje skeer i forskellige fjernsynsudsendelser – der er forfatteren til denne underholdende og letløbende historie om en radiovært, der giver sig ud for at være synsk og kommer frygteligt i klemme, da han vil score kassen ved at deltage i et eksperiment, som skal klarlægge, om han virkelig har synske evner.

Kultfænomen
Uri Geller var dengang for 30 år siden et kultfænomen, også i Danmark, for over det ganske land gjorde folk hans eksperimenter efter, og det viste sig, at sølvtøj krummede sammen i danske hjem, og at ellers stendøde kukure gik i gang på væggene.
Det overnaturlige havde holdt sit indtog i Danmark. En kvinde med slidgigt i knæet var ifølge Billed Bladet pludselig i stand til at gå helt normalt, og en regnemaskine på redaktionen havde repareret sig selv.
Altsammen fordi Uri Geller ved en seance den 3. februar 1974 tænkte intenst på Billed Bladets læsere. Bladets oplag nåede nye højder, men Uri Geller udtalte efterfølgende beskedent: »Jeg er ikke nogen ny Jesus!«
Lektor i filosofi ved Københavns Universitet Kjell Sellin troede på Uri Gellers evner og henviste med akademisk vægt til, at »lamaerne i Tibet kan gøre det samme«.
Også Berlingske Tidendes videnskabelige medarbejder, Bent Henius, udtalte sin dybeste respekt for den israelske parapsykolog, og popidolet Johnny Reimar ville indspille en grammofonplade med Uri Geller.
Han regnede vist nok med, at Gellers psykiske evner kunne fastholdes i vinylrillerne.

Skideskæg
Der var naturligvis tale om taskenspilleri, men på første klasse. Uri Geller var en usædvanlig behændig fyr, og han kunne sælge varen. De samme egenskaber manifesterer sig tydeligt her i kriminalromanen Dobbelt snyd, der i lange perioder ganske enkelt er så skideskæg, at man har svært ved at tage de makabre mord, bogen også byder på, helt alvorligt.
Radioværten Mikki, der er amerikaner af græsk afstamning og egentlig hedder Panagiotis Michalakopoulos (men hvem gider udtale det?) er en fræk og festlig fætter, der har et godt tag på damer og i de fleste tilfælde kan sno sig ud af en klemme med en rap bemærkning eller en sløret henvisning til de okkulte fænomener, han ikke selv tror på. Man kan i høj grad diskutere det plausible i afviklingen af plottet, men det tænker man ikke over, mens musikken spiller.
Og man lærer, hvad en blæselampe (også) kan bruges til – og at man gør klogt i ikke at tro på horoskoper, særligt heldige tal til lotto, hovedløse nonner på trappen, magiske krystaller og den slags.

*Uri Geller: Dobbelt snyd, (godt) oversat af Lene Schiøtt, 298 s., 199 kr., Aschehoug. ISBN 87-15-11054-0

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her