Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Spis så meget De har lyst til

Christian Yde Frostholms nye digte kommer læseren nysgerrigt i møde, både som bog og collage på nettet
Kultur
1. september 2004

Ny bog
Fra i dag kan man på udstillingsstedet Afsnit P (www.afsnitp.dk) opleve den virtuelle version af Christian Yde Frostholms digtbog Afrevne ord, en afsøgning af storbyrummet, med særligt fokus på dobbeltheder: afstand og pludselig nærhed, fremmedhed over for intimitet, løsrevne replikker afløst af det bratte, sære zoom ind i et andet menneskes verden. Særlig interessant virker i den virtuelle udgave følgende nilinjede digt:

TIL RETTE VEDKOMMENDE
DET KUNNE VÆRE DIG
TAG MIG PÅ ORDET
LÆS MIG
DU DRØMMER
DU STÅR HER
HVEM TROR DU DU ER?
MÅ IKKE BERØRES
MÅ IKKE SLETTES

På bogsiden fremtræder dette som en collage af skilte. Men som webtekst ruller den, skifter uafladelig begyndelse og slutning, og bliver uvægerlig til en insisterende poetik. Digtet beder os om at tage det på ordet, men det vil ikke berøres. Det rykker dig ud af din vante verden, men peger dig samtidig ud, præcist. Det kunne være dig!

Ord i forbifart
En anden forskel mellem bogudgaven og webstedsudvalget er, at sidstnævnte føjer en billedside til, ved fotos taget skråt oppefra af gader og figurer på asfalt, det meste sort og gråt og gult, og indimellem grumsehvidt. Det giver digtenes ord et præg af noget brugt, noget digteren bare har fundet og arrangeret æstetisk –

Det, som er kastet frivilligt bort, / udløbne billetter, men i skjul, fordækt. / Det, som er faldet ud af nogens besiddelse, / handsker enkeltvist ud af lommer. / Det, som er blæst med vinden over trafikerede kryds, / sedler, servietter, / og som ikke har kunnet indfanges. / Det, som uden varsel er gledet, knækket, rutsjet, / fra et tag, et vindue, en balkon: / istapper reduceret til knuste hvide bunker, / planter, jord og potteskår blandet op, / et stykke vasketøj, der hang til tørre, dumpet ned i en anden beskidt verden.

Midt i denne mangfoldighed, og samtidig uden for den, får jeget en position som bevægelig iagttager, der i forbifarten opfanger de mange løsrevne indtryk. Gengiver, hvad han har hørt og set, og husker sig selv som set, sådan: »Nogle øjne ser ind i éns uden forbehold og får én til at slå sit eget blik ned.«

Magiske møder
Man kan ikke sige, at Afrevne ord præges af det store indre og ydre drama. Man er ved sit første møde med bogen tilbøjelig til, indolent, at rubricere den som endnu et over-artigt let forkølet eksperiment af en digter, hvis kendemærke aldrig har været rå sproglig gennemslagskraft. Digtsamlingen vinder imidlertid ved et lidt nærmere og grundigere studium. Så opdager man blandt de sammenstillede foregange en mærkværdig magi: møder uden identiteter, undren ved menneskers blotte tilstedevær og deres fysiske tydelighed:

En mand, hvis skateboard hænger på en skraldespand, imens han holder en kvindes hoved og kysser hende.
Et par, som danser i et butiksvindue på en spillemaskine med store fodplader.
En mand, der får et stykke papir af en anden, på vej over en gade.
En kvinde og en mand, der taler sammen igennem ruden til en bar.
En mand, der støder hovedet mod glasdøren ind til en lukket café.

Jovist, dem ser man for sig. Ligesom man genkender sin undren ved med ét at høre, hvad folk egentlig siger til hinanden:

– Jeg drømte jeg var i City 2.
– Hvad?
– Jeg drømte jeg var i City 2.
– Hvad?!
– I City 2. Drømte jeg. Jeg var i.
– ... vi kan da godt tage derud?
Autentisk eller ej, står det vældig godt, hvor det står, ligesom denne replik: »Tak for komplimenten, jeg tror
ikke på den.« Eller en lille digtafslutning som denne: »Ingen alder, siger man. Ingen årsag.« Det kunne måske blive Ældresagens kommende slogan?
Midt i Christian Yde Frostholms distante, eksperimentelle, køligt registrerende skrivemåde mærker man en overraskende varme og humor. Den kan få de mærkværdigste udtryk: Lad venligst dette opslag hænge. SPIS SÅ MEGET DE HAR LYST TIL. – Gør Fredag Til Noget Særligt.
Ja, hvorfor ikke læse Frostholm førstkommende fredag? Men så huske at tage ham på ordet, når han siger: STÅ IKKE HER. Heri kan nemlig lægges, at digtet åbner læserens øjne og ører for virkeligheden og ideelt-konkret sætter os i stand til at se mere end før og tåle lidt mere anderledeshed, end vi ellers måske ville bryde os om. En viden, der gerne må bruges til noget uden for litteraturens rum.

*Christian Yde Frostholm: Afrevne ord. 96 s., 199 kr. Borgen. Udkommer i dag. ISBN: 87-21-02390-5

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her