Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Den stundesløse Andersen

Digteren tilbragte år og dage på forskellige godser
Kultur
6. september 2004

Ny bog
Der er ingen grænser for, hvilke vinkler man kan anlægge på H.C. Andersen og hans forfatterskab, og lysten er uudslukkelig for tiden. Flest går ind ad de vidåbne døre til hans liv, der dog rummer hemmeligheder, skønt han aflagde regnskab for så meget i dagbøger, kalendere, breve og levnedsskildringer.
Det var en måde at holde styr på det omflakkende liv, han levede. Så man kan undre sig over, at den stundesløse skribent orkede at sidde stille så længe med pen og blækhus, at der også blev tid til den fiktion, hvor de brogede oplevelser fandt indirekte udtryksformer. Han fik aldrig tid eller lyst til at anskaffe sig bohave og sovsekande, spiste hos andre og sov i mange
forskellige senge, som han gerne klagede over – lang i kroppen var han og altid alene lige dér.
I lidt svævende vendinger fortæller han i Mit Livs Eventyr om et besøg han i 12-års-alderen sammen med sin mor aflagde på en unavngiven herregård nær Bogense. Da vi ellers ved god besked om netop alle de herregårdsbesøg, han siden hen brugte år og dage på, har den manglende præcision og begrundelse givet anledning til pikante gætterier. Hvad skulle de dog der?
»Mit høieste Ønske var altid at blive her«, husker han. Det kompenserede den voksne digter så for.
Det kan have drejet sig om en hovedgård ved navn ’Hugget’ i Ore Sogn under grevskabet Gyldensteen, fortæller Mette Winge med hjemmel i en artikel i Andersenia. Hun har i kompagniskab med tegneren Claus Seidel begået bogen På besøg – med H.C. Andersen på danske herregårde.
Endnu et udtryk for hendes varige interesse for litterære hjem og mindesteder. Hun er en livlig guide, der ubesværet skildrer Andersen som gæst på de herresæder, hvor man tørstede efter underholdning i det monotone og dybt kedsommelige liv, som overklassen underkastede især kvinderne.
Med hans evner som entertainer var han eftertragtet, efterhånden som berømmelsen voksede, så man kappedes om at fetere ham, når man da ikke også trættedes af hans modkrav. Selv oplevede han konkurrencen fra en anden celeber gæst, Thorvaldsen, som han måtte måle sig med, han som fik indrettet et atelier for sig selv på Nysø.

Kompositionen er ikke kronologisk, men samler sig om gård for gård ved hjælp af kildematerialet og ikke mindst de store forgængere i emnet, de litterære herremænd Helge Topsøe-Jensen og især Erik Lassen med H.C. Andersen og herregårdene (1993), der gav den samlede fremstilling. Bl.a. det gode sted Glorup, pragten og herligheden på Frijsenborg, idyllen og trakasserierne på Basnæs og Holsteinborg samt de miljøer, vi kender fra »Den grimme ælling«, Gisselfeldt og Bregentved, som han pendlede mellem på svanevinger. Noget egentlig nyt skal man ikke vente sig.
Bogen er et herligt syn på grund af Claus Seidels farvetegninger, der muntert og elegant holder historierne ud i strakt arm med Andersen, der snor sine lange lemmer og ansigtstræk ud og ind af drosker og selskaber med syn af alle gårdene. Der er tempo og situationskomik og tillige adskillig fortvivlelse at se.

*Mette Winge og Claus Seidel: På besøg – med H.C. Andersen på danske herregårde. Med farveillustrationer. 144 s. indb., 249 kr. Aschehoug. ISBN 87-11-12037-6

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her