Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

På kostskole i fjernsynet

Kultur
28. oktober 2004

Spot Så er der kostskoleaften i fjernsynet. Vi skal overvære den første skoledag på Herlufsholm, og bare vi nu får buksevand, for det er garanteret længe siden, bukserne er blevet vasket sidst. I hvert fald dine bluejeans. Men Herlufsholm ved Næstved er nu vist ikke for cowboybukseholdere, men for velstående folks børn, der her får et netværk, som kan holde dem ved muffen også i det senere liv. Eller hvordan er det egentlig, det forholder sig? Der er tidligere elever, der ikke ville have undværet deres skoletid her, og andre, der fik skrammer for livet, men er det ikke sådan med alle skoler? Kostskolelivet er dog noget specielt med sin blanding af gammeldags mobbe-potentiale og broderskab. Sådan et sted, hvor man skal gå i uniform, møde til tiden og med rensede negle? Lidt som at være i livgarden? Man har måske et dybt traumatiserende savn efter sine forældre, men får også noget fra den nye skolefamilie. ’Vanskelige’ børn og irriterende rigmandsbørn kan blive genoprettede ved at få indsparket noget disciplin. Børn, hvis forældre skejer ud eller ikke magter dem, kan her købe sig fri for dem. Tror vi, men svaret vil nok blæse i udsendelsen i aften, den første af flere, som i hvert fald vil give nogle konkrete oplysninger, når den sætter sig i de nytilkomne børns sted. De kommer iøvrigt fra så forskellige lokaliteter som Hongkong, Santa Barbara og Horsens. Den mest prominente herlovianer, som offentligheden har kendt, må vist være Henrik Stangerup, der med sit voldsomme, men sensible gemyt, fik afløb for diverse følelser gennem sine artikler og bøger. Skolen er opkaldt efter Herluf Trolle, Danmarks søhelt, der brugte sine penge på at oprette den, fordi han og konen ikke selv fik børn. Der er ca. 300 elever, hvoraf de 200 er kostelever. De har udviklet et særlig sprog, hvor de synes, det er sjovt at sige valen i stedet for vaskesalen, galen for gymnastiksalen, mausen for middagspausen, vyrd for vidnesbyrd og skideren i stedet for skovrideren. En mindre revolutionen indtraf i 1985, da piger kunne optages som kostelever. *DR1 kl. 20: Herlufsholm – førsteskoledag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her