Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Stålballer i en em af svinestald

I Robert Zola Christensens nye bog, ’Jysk fitness’, virker forfatteren lige så ligeglad som fortælleren Kenneth, der flytter til en kedelig lejlighed i Jylland for at arbejde på et kedeligt jysk fitnesscenter
Kultur
7. oktober 2004

Ny roman
Kan man nyde en roman, hvis hovedperson man finder helt igennem usympatisk? Og hvad hvis bipersonerne også er det, og hele bogens univers? Tja, så sidder man vel bare med Celines Rejse til nattens ende. Men hvis bogens elementer ud over at være frastødende også er kedelige, så begynder det at knibe med interessen.
På flappen til Robert Zola Christensens nye bog Jysk fitness oplyses det, at forfatteren under bogens tilblivelse og i det hele taget i årene fra 2000 til 2004 har været bosat i Nr. Bjert uden for Kolding. Hvis denne biografiske oplysning skal betragtes som en metakommentar til bogens portræt af en jysk provinsflække, må man næsten udlede, at forfatterens ophold vest for Bæltet ikke har været nogen udflyttersucces.
Jysk fitness handler om Kenneth, der for at slippe væk fra sin kedelige kæreste Rikke flytter til en kedelig lejlighed i Jylland for at arbejde på et kedeligt jysk fitnesscenter. Her bliver han liderlig af stålballerne på aerobicstræneren Liselotte, men terroriseres af hendes ucharmerende fætter Uffe, også ansat på centeret og ikke bleg for at meje Kenneth ned på paintballbanen, når lejligheden sig byder. Men så en dag sidder Uffe i saunaen, og det er lige lidt for fristende at spærre døren, så han kan få lov at svede lidt. Her starter ulykkerne for Kenneth.

Uudholdeligt meningsløst
Nu er der jo ikke noget galt i at fremstille hverdagens og normalitetens uopfindsomme uudholdelighed. Og det gør Zola også godt, når han gider. For eksempel når Kenneth skal sige det, der nu er normalt at sige, til det potentielle kærestemateriale Liselotte, der spørger om han er enebarn.
»– Min far var elevatortekniker, sagde han. Men så fik han på et tidspunkt også job i Tæppeland, og min mor begyndte at svømme efter pensionen, og tidligere arbejdede hun i et storkøkken på et plejehjem og tog altid kantinemad med hjem.
– Hvorfor sagde du lige alt det?«
Godt spørgsmål, som Kenneth ikke kan besvare. Et andet godt, uudholdeligt meningsløst øjeblik foregår under tv-zapningen: »På RTL2 kiggede en bedrøvet Woody Allen på Mia Farrow. –Zappelfritze, Hampelmann, kom så tonløst et tysk ud af munden på ham, at Kenneth fik kuldegysninger og slukkede for fjernsynet.«
Ret sjovt. Men det var altså også perlerne. Dette er en bog, der ikke gør sig umage. Hverken en ildebrand eller lukningstrusler på fitnesscenteret får læseren op af stolen, fordi de fremstilles, som om forfatteren selv dybest set er ligeglad. Det hele bliver overhovedet ikke uudholdeligt nok, og hvis dét skal skyldes en form for forsoning med det provinsielle landliv – svinefarm, stålballer og cigaretsmugling inkluderet – går kærligheden altså ikke igennem. Spring den over og vent til Zolas næste – han kan sagtens.

*Robert Zola Christensen: Jysk fitness. 264 sider, 275 kroner. ISBN 87-02-03349-6

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her