Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Alletiders alternativ til den syvende juleøl

Wendt og Monggard kaster deres overskud af komplet overflødig og perspektivløs viden i grams til det julestegte Danmark
Kultur
13. november 2004

Ny bog
Hvad får to voksne, velbegavede og talentfulde mænd til at sætte sig sammen og finde på 800 (!) komplet overflødige, gerne kuriøse og i hvert fald inderligt unødvendige spørgsmål?
Allerede min gamle skolelærer sagde, at paratviden var passé. Det tiden kaldte på var forståelse for sammenhænge og perspektiver, så skulle resten nok komme, mente han. Det er unægtelig kommet til at gå anderledes.
Nu lever vi i en verden af trivia. Flere generationer er vokset op med trivial pursuit som en del af bagagen. Filmfans hober detaljeret viden op om statister, stuntmænd, stylister, filmmusikkomponister, hvem der klarede og ikke klarede castingskravene til en given film, fraklippede scener, maltrakterede manuskripter og viden om film, der slet ikke blev til noget.
Det er en udbredt adspredelse at give sig hen i kappestrid om filmtrivia på cafeer, nettet og hvor filmfans ellers mødes. Selv den mindste filmnørd ved, at man skal holde øje med tv-serierne, hvis man vil spotte fremtidens filmstjerner.
Derfor – og fordi flere og flere tv-serier simpelthen bliver seværdige – øges opmærksomheden i disse år over for tv-serier. I dag har succesfulde tv-serier status som nationalklenodier. Matador, Rejseholdet, Taxa og Kaj og Andrea er reelt i lige så høj grad en del af kulturarven, som den netop i folkeskolen indførte litterære kanon, like it or not.

Umage forfatterpar
Efter sidste års lidt for nemme og slet ikke nørdede nok Film-Quiz (med dette blads filmmonk og Piil som forfattere) har monken udskiftet arkivaren med Jacob Wendt Jensen, der dagligt yderst kompetent guider Berlingske og B.T.’s læsere igennem mylderet af tilbud om film på tv. At monken som filmskribent er fremme i skoene, er velkendt af dette blads læsere.
Nu stiller dette umage forfatterpar så spørgsmål som: Hvem har titelrollen i Ørnen? Hvad hed forfatteren og journalisten bag Matador? Og hvilken bro ses i præsentationssekvensen af Rejseholdet?
De bliver ikke ved de familievenlige danske serier. Men udfordrer også på viden om The Soprannos, Distrikt Hill Street (Hvad var forresten seriens orginaltitel?), Sex & the City, 24 timer, Javel hr. minister og Dollars.
Og det er bare quiz-bogens første, nemme afsnit. Det bliver sværere med spørgsmål som: Hvad arbejder Jerry Seinfeld med i serien? Hvilken soulsanger hører Ally ofte i sit hovede? I hvilken by er Frasier radiovært og i hvilket slags program? Hvilket parti tilhører præsident Bartlet i Præsidentens Mænd? Og så er vi allerede ovre i tredje sværhedsgrad. I den sværeste kategori risikerer man spørgsmål som: Hvad hedder skuespilleren, der har spillet kriminalkommissær Colombo i en lang række tv-film i 70’erne, 80’erne og 90’erne? Eller: Hvilken højtid står for døren i Fanny og Alexander? Hvem spiller hovedrollen i den syngende detektiv? Og: hvad var Kojaks favoritslik?
Hvis man elsker de nævnte serier, er spørgsmålene piece of cake. Er man derimod ikke inde i den enkelte series univers, fremstår spørgsmålene som utilgængelige.
Jeg har haft glæde af quizzer, der tvang mig til at genopdage ting, jeg ikke i første omgang havde opdaget i en film. F.eks. er den Tolkien quiz-bog af Andrew Murray, som Gyldendal sidste år udgav på dansk, en labyrint af gen-, om- og vildveje i Ringenes Herre-universet.
Sådanne udgivelser er i egentlig forstand berigende. Men mindre kan gøre det.
Man kan indvende, at Monk og Wendt har meget mere i sig end dette pjatværk. Men det er befriende, at de to ikke klynger sig til deres gennem ihærdigt arbejde opsparede kulturelle kapital. Men kaster deres overskud af komplet overflødig og perspektivløs viden i grams til det julestegte Danmark. Tv-quiz er et alletiders alternativ til den syvende juleøl.

*Jacob Wendt Jensen og Christian Monggaard: Tv-quiz – om tv-serier. 104 s., 98 kr. Informations forlag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her