Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Ambassadør i bare tæer

I ny rejsebog springer Troels Kløvedal ud som søfarts-historiker, Kina-ambassadør og vovet pioner på Yangtze-floden. Kløvedal er absolut læseværdig, overraskende – og en smule selvfed
Kultur
13. november 2004

Ny bog
Efter at Mærsk er gået til operaen, og danske fiskere mentalt er strandet i Jammerbugten med klagesang over kvoter og bureaukrati, synes flipper-skipperen Troels Kløvedal at være manden, der har overskud til at føre den danske sømandssjæl mod nye horisonter.
Og der er både sjæl og nye horisonter i Kløvedals rejsebog, Kineserne syr med lang tråd. På togt med Nordkaperen op ad Yangtze.
I bogen beskriver Kløvedal sin rejse med Nordkaperen fra Hongkong i syd op langs den kinesiske østkyst til Shanghai i nord. Herfra videre, dybt ind i riget i midten ad den legendariske Yangtze-flod, der ikke er besejlet af udenlandske skibe i mere end 50 år, og hvis midterste del om få år bliver skåret over, når byggeriet af verdenshistoriens største dæmning, De Tre Kløfters Dæmning ved Sandouping, står færdig.
En pionér-sejlads af format. Med sig har han en ni mand stor besætning heriblandt sin kone Else Marie og deres dengang fireårige søn, Asbjørn.
Kløvedals bog er en sindrig blanding af rejsebeskrivelse, historiebog, selvbiografi og essay om snart sagt alt: kinesisk køkkenkunst, eksistensfilosofi, religion, politik, miljø, kulturmøder, fiskeliv, søfart, navigation, naturopfattelser, meteorologi, astronomi, børneopdragelse, læseoplevelser, porcelænskunst plus det løse.

Personlig øjenåbner
Alt dette flydende tankegods får Kløvedal flettet sammen til en yderst læseværdig helhed, til en fortælling der giver et spændende indblik i det Kina, der trods informationsalderens lyksaligheder er en stor diset plet på mange danskeres mentale verdenskort.
Det er her, Kløvedals rejseoplevelser og historieudlægninger – der blander fakta-stoffet med det personligt farvede så frit, at det må give kuldegysninger hos selv de mest løsslupne historikere – virkelig finder sin eksistensberettigelse. Som en personlig øjenåbner og en kulturhistorisk dåseåbner til et lukket land, hvis kultur, udvikling og mennesker er fremmed for de fleste.
Den ellers så verdensbefarne Kløvedal får sig også et par overraskelser på vejen. Eksempelvis må han bøje sig for vejrgudernes stejle temperamenter: Benhårdt vejr og tyfoner under opsejling tvinger kaptajn Kløvedal ind til den kinesiske kyst igen og til at opgive planen om, at turen også skulle gå til Japan og Taiwan.
Også på Yangtze-floden må hans spærre øjnene op, her for et usædvanligt fænomen i den kinesiske svømmekultur: 30-40 mand, der begejstret vinker fra vandskorpen i et par sekunder, før de igen er væk med strømmen, en slags river-rafting uden båd!

Ingen VIP-rejse
Kløvedals bog kan også læses som en fængende introduktion til søfartshistorien, hvor traditionen for dansk Kina-fart rulles op fra de første sejladser i 1700-tallet med
fokus på de modige søfolk, de store bedrifter og forliser. I modsætning til skrivebords-historikere har kølbåds-historikeren Kløvedal saltvand i årerne og en direkte indføling med de farer og eventyr, fortidens Kina-sejladser har budt på. Og det gør bestemt ikke anekdoterne om skibsforliser og sørøvere mindre spændende at læse!
Bogen giver et nuanceret og farverigt billede af Kina, men da Kløvedal jo er en eventyrer for fulde sejl, ligger romantiseringen ofte lige for. Romantisering eller ej, hujer man med på skipperens umiddelbare begejstring over mennesker, landskaber, vandet og verden. Men når romantiseringen gælder Kløvedal selv, bliver man lidt træt og bogen lidt selvfed. Når man igen og igen hører om hoben af journalister, fotografer og menige nysgerrige, der flokkes på kajen hver gang skibet lægger til.
Når man hører om prins Joachim, ambassadører, handelsattachéer, redere, industriformænd, firmadirektører, tidligere statsministre med fruer og andre politikere, der alle har stået på hovedet, for at rejsen skulle lykkes.
Specielt når Kløvedal samtidig prøver at bevare en romantisk forestilling om, at han bare er en ydmyg og barfodet sømand i verden. Et sted skriver han, at han først afviste at give interview i Kanton, fordi han var bange for, at det udviklede sig til en »VIP-rejse«. Det var det vist allerede fra begyndelsen, og med den ovennævnte repræsentation i ryggen er Kløvedal lige så meget ambassadør, som han er fribytter. Også selv om han helst vil være det sidste og citerer Tom Kristensens digt fra Fribytterdrømme på bogens første side.
Ikke desto mindre vækker Kløvedal – og de utallige lækre, lækre billeder i bogen – videbegæret og en stor appetit på Østen og Kina. I tankerne er jeg allerede over alle bjerge.

*Troels Kløvedal: Kineserne syr med lang tråd. På togt med Nordkaperen op ad Yangtze. Gyldendal. 464 s. ill., 348 kr. ISBN 87-02-03406-9

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her