Læsetid: 2 min.

Honning-reglementet

Med Sue Monk Kidd og ’Biernes hemmelige liv’ har USA fået endnu en generøs forfatter, der ikke skammer sig over at stjæle læsernes nattesøvn
22. december 2004

Ny bog
»I livet er der ting, man ikke kan komme sig over ligegyldigt, hvor meget man forsøger.«
Ordene ytres af fortælleren Lily i Sue Monk Kidds debutoman Biernes hemmelige liv, og de falder sådan cirka to-tredjedele inde i romanens handling, der udspiller sig i løbet af en bagende varm sommer på landet i den amerikanske sydstat South Carolina.
Den 14-årige Lily har ellers god grund til at forsøge at komme sig over en hel del. Som fire-årig kom hun ved et uheld til at skyde og dræbe sin mor, siden er hun vokset op med en ondskabsfuld far og den farvede barnepige, Rosaleen, der det herrens år 1964 drister sig til at tage ind til byen for at gøre brug af sin ret til at stemme ved det kommende præsidentvalg.
Da Rosaleen bliver overfaldet af tre unge, hvide mænd, og dernæst selv kommer i fængsel, beslutter den mælkehvide Lily sig for at tage affære. Hun stikker af fra sin far, befrier sin barnepige og sætter i selskab med hende kursen mod Tiburon, en lille flække, hvor Lily håber at kunne finde gåden om den mor, hun aldrig lærte at kende men grundet manglende kærlighed fra sin far savner ekstra meget.
Hvad der siden følger, skal naturligvis ikke røbes her, men da Lily og Rosaleen flytter ind hos tre sorte søstre, som avler bier, går det gradvist op for Lily, at også kvinder kan være stærke, og at tingene kan være mere komplicerede, end hun i sine i sin barnedrømme forstillede sig.
Det gælder både forholdet mellem sorte og hvide og billedet af den mor, hun indtil da har forgudet.

USA 1964
Piller man lommefilosofien, der forsøger at sammenligne biernes liv med menneskets, og det sukkersøde lag – der er specielt klæbrigt, lige inden idyllen forstyrres hos biavlerne – af, finder man en bevægende og vedrørende historie om længsler, tab, kærlighed og tilgivelse.
Samtidig tegner der sig et billede af USA anno 1964, det år, hvor en ny Civil Rights Act tillod såkaldte non-whites adgang til alle offentlige steder, det vil sige restauranter, toiletter, hoteller og så videre, hvilket som bekendt fik
raceurolighederne til at buldre ekstra meget i sydstaterne, hvor den slags var svært forenelig med mange hvides opfattelse af verden.
Dette billede kunne forfatterinden, der selv er født i 1948 og opvokset på den kant, måske godt havde brugt lidt finere penselstrøg på at tegne.
Det har imidlertid ikke været hendes ærinde; hun koncentrerer sig om en ung piges vej ind i voksenverdenen – og man forstår da trods alt også, hvor galt det står til, når eksempelvis den lokale sherif bekymrer sig mere om, hvad pokker Lily foretager sig hos en sort familie end om liget, der netop er blevet fundet i en nærliggende flod.
Med Sue Monk Kidd og Biernes hemmelige liv har USA fået endnu en generøs forfatter, der som forfatterindens litterære bestseller-kolleger John Irving, Pat Conroy og Alice Sebold ikke skammer sig over stjæle læsernes nattesøvn med en velskrevet, kulørt og medrivende historie om mennesker på jagt efter svar på livets store spørgsmål.

*Sue Monk Kidd: Biernes hemmelige liv. Oversat af Svend Ranild. 375 sider. 299 kr. Bazar Forlag. ISBN 87-7604-034-8

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu