Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Kom hjem, mor!

Ny solid thriller af Jens Henrik Jensen
Kultur
7. december 2004

Ny bog
Vi giver først ordet til den 10-årige Jonas fra Esbjerg. På side 204 i Jens Henrik Jensens nye thriller Økseskibet siger han: »Du har næsten ikke lavet andet end at rejse i udlandet, mor. Du skal komme hjem. Nu ...«
Knægten har fat i noget. Hans mor, den 39-årige kriminalassistent Nina Portland, føjter vidt omkring og svigter sit ansvar som enlig mor ved at løbe unødigt store risici. Under et politikursus i Estland er hun kommet på sporet af en russisk sømand, der var hovedpersonen i en gådefuld sag fra hendes første år i politiet. Sømanden var nemlig anklaget for at have myrdet hele besætningen på et skib ved navn Ursula, der blev fundet drivende i Nordsøen, men han gik fri på grund af manglende beviser, selv om han indrømmede at have svunget øksen et par gange i selvforsvar.
Det tydelige forlæg for Jensens roman huskes måske – sagen om m/s Bärbel fra 1993, og også i virkelighedens verden måtte man efter halvandet år frifinde den anklagede.
Som den stædige vestjyde hun er, forfølger Nina Portland sporet og begiver sig ud på en gevaldig vildmand i det estiske vinterlandskab, som hun – kan vi godt røbe, da der på det tidspunkt er mange hundrede sider tilbage af romanen – med nød og næppe overlever.
Men mor har ikke fået nok. Mor vil videre. Hun stikker af til London, bliver en smule klogere på den komplicerede sag og fortsætter til Skotland for at møde en grå eminence fra den britiske efterretningstjeneste. Hendes private efterforskning har imidlertid sat gang i mangt og meget, og pludselig kommer også
islamiske fundamentalister på banen, og så er fanden løs – om ikke i Laksegade, så i Kirkegade nr. 23, 1. th., 6700 Esbjerg, hvor Nina Portland og hendes søn spiser deres pizzaer fra den lokale Zlatan – når mor ellers er hjemme i fiskerbyen.
Det er en lang, til tider noget omstændelig thriller, Jens Henrik Jensen her har begået. Men dens kvaliteter er indlysende: Plottet er godt skruet sammen, og de dramatiske højdepunkter er spredt passende ud over de mange sider. Og man kommer vidt omkring – også på Fanø.
En yderst solid roman, holdbar til mange efterårsaftener. Og kan man ellers lide mosten, kan man se frem til flere aftapninger: Økseskibet har nemlig fået undertitlen en Nina Portland-thriller, og forfatteren har selv erklæret, at »hvis publikum tager pænt imod Nina Portland, er det absolut i mine tanker, at det kunne gå hen og blive en ny trilogi«.
Den første er slagsen bestod jo af romanerne Kællingen i Krakow, Hofnarren i Murmansk og Ulven i Banja Luka. Om et par år, når sønnike er vokset lidt til, kan vi måske håbe på en ny mastodont fra Jensens hånd: Jonas hjælper mor...

Jens Henrik Jensen: Økseskibet, 467 s., 299 kr., Borgens Forlag. ISBN 87-21-02442-1

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her