Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Reykjavik på vrangen

Fremragende islandsk kriminalroman
Kultur
14. januar 2005

Ny bog
For knap to år siden præsenterede Forum os for udgivelsen af Nordmosen af den islandske kriminalforfatter Arnaldur Indridason. Den var god, rigtigt god. Nu udsender man Tavs som graven - og den er endnu bedre, fremragende endda.
Under en børnefødselsdag et sted i udkanten af Reykjavik finder dagens otte-årige fødselar under en leg i en udgravning noget, han selv tror er en flot sten. Men en ung medicinstuderende, der tilfældigvis er til stede, kan identificere genstanden som en menneskeknogle, der må have ligget i jorden i generationer. Kriminalinspektør Erlendur Sveinsson, som vi i Nordmosen lærte at kende som en fåmælt og stædig, men på-bunden-god-nok detektiv, sættes på sagen sammen med et mindre hold medarbejdere, heriblandt Sigurdur, makkeren fra sidst, og en arkæolog, der giver sig usædvanlig god tid.
Det viser sig, at sporene fører helt tilbage til Anden Verdenskrig. I forfatterens velvalgte vekslen mellem det nutidige efterforskningsarbejde og en grum familiehistorie fra dengang afdækkes den sande sammenhæng trin for trin, samtidig med at vi følger politimandens traumatiske forhold til sin (for)tabte datter, der ligger i coma – kan hun vindes tilbage til livet?
Både på det fortidige og det nutidige plan er det et Reykjavik på vrangen, et Island gråt i gråt, Indridason i denne i mange henseender grumme roman opruller for os, diamentralt modsat de indre billeder, de fleste danskere vel går rundt med af ’Sagaøen’, de farvestrålende fotografier af stolt knejsende geysere og grønne skråninger med græssende fåreflokke. Man vånder sig ligefrem under mødet med så megen modbydelighed, en så massiv menneskelig armod.
Indridasons kunststykke er, at han meget hurtigt får gjort læseren interesseret i, hvem det mon var, der blev kylet ned i jorden dengang. Og hvorfor og hvordan. Der er kort sagt tale om den prisværdige form for kriminallitteratur, der også kan læses som rigtig litteratur – og for denne anmelder forekommer det såre naturligt, at forfatterens nyeste værk Kleifarvatn (navnet på en kendt sø, en times kørsel fra Reykjavik), der udkommer på dansk i 2006, som den første krimi nogensinde er nomineret til Islands litteraturpris.

*Arnaldur Indridason: Tavs som graven, oversat af Kim Lembek (og med et smuk suggestivt omslag af Ida Balslev-Olsen), 266 s., 279 kr., Forum. ISBN 87-553-4961-7

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her