Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Kærlighedens følger

Når virkelige mennesker mødes, er der ingen nemme løsninger, viser den stædige samfundsrevser Ken Loach i sit nye drama ’Et dristigt kys’ om en forelskelse fanget mellem kulturer og generationer
Kultur
4. marts 2005

Ny film
Romeo og Julies klassiske kærlighedskvaler bliver atter opdateret i Ken Loachs drama Et dristigt kys om den problematiske kærlighed mellem en pakistansk mand og en irsk-katolsk kvinde i nutidens Glasgow.

Med manuskriptforfatteren Paul Laverty, der også skrev My Name is Joe og Sweet Sixteen, udforsker den altid socialt bevidste Loach denne gang konflikterne i en forsigtig forelskelse, som ingen andre vil vide af på grund af fasttømrede traditioner og fordomme.

Det er set før, og Et dristigt kys er ikke fri for sine skematiske øjeblikke, men Loachs sikre sans for at skabe virkelige mennesker og konflikter på lærredet får os alligevel ind i den velkendte historie med moderne fortegn.

Nuanceret dilemma
Det elskende par i centrum er den pakistanske DJ Casim (Atta Yaqub) og den irsk-katolske musiklærer Roisin (Eva Birthistle). Casims lillesøster Tahara (Shabana Baksh) skaber en dag furore i skolen, da hun annoncerer, at hun nægter at acceptere vestlige fordomme og godt både kan være fra Pakistan og Glasgow og endda holde med Glasgow Rangers.

Da Casim kommer for at hente hende efter skole, er der ballade pga. hendes udmelding, og jagten på de drillende, dumme drenge ender i musiklokalet, hvor Casim med det samme får et godt øje til den kønne Roisin.

Det bliver starten på en affære, der sætter Casims forhold til familien under pres. Hans forældre har arrangeret ægteskab med en kusine fra Pakistan, og det er ikke let at rode sig ud af med æren og familieskabet i behold.

Da Casim er lidt for sen til at indvie Roisin i sit planlagte giftemål, bliver der naturligvis kurrer på tråden, men de finder sammen igen, skønt Casim ikke aner sine levende råd.

Familien betyder alt, men han vil samtidig være sammen med Roisin. Hos Loach er der ingen nem løsning, og det klæder filmen, at den skaber forståelse for begge sider af konflikten i stedet for at fremstille familien som forstokket og fastgroet i forældede traditioner.

Det er uacceptabelt, at Casims far end ikke vil høre tale om hans nye kærlighed. Samtidig føler man tydeligt farens skræk for, at en hel familie og et trygt univers skal falde sammen, hvis hans to yngste børn bryder ud.

Stærke biroller
Casim står nemlig ikke alene med sit oprør. Tahara har trods forældrenes ønske om lægestudier i Glasgow søgt ind på journalistuddannelsen på universitetet i Edinburgh. I nogle af filmens bedste scener konfronterer hun sine forældre med ønsket om selv at bestemme, og der er gnister over de desperate skænderier og forsøg på forsoning over køkkenbordet.

Tahara er med sine få scener ved at stjæle billedet, ligesom den strenge katolske præst (Gerard Kelly), der nægter at godkende Roisins fastansættelse på den katolske skole, hvis hun lever i synd – i så fald må hun undervise protestanter. Mens kærlighedshistorien gennemgår sine temmelig forudsigelige stadier, får man lyst til at se mere til de mere rabiate outsidere.

Loach tager altid fat i hverdagen, men den plejer at være mere sprælsk og drillende uhåndterlig. En kort indledning med Casims far på jagt efter butikstissende hunde lægger op til en sorthumoristisk undertone, men den forsvinder hurtigt.

Taharas indledende udmelding lover punch og tempo, men historien lader efterfølgende til at være godt tilfreds med at skildre konflikterne fordomsfrit og troværdigt. Det gør filmen også fornemt gennem det naturlige skuespil, skønt visse situationer er lidt for iscenesatte. At Roisin f.eks. spiller Billie Holidays Strange Fruit og viser lynch-billeder fra sydstaterne, da hun bliver fyret for sin uacceptable livsførelse, virker en smule søgt.

Et dristigt kys byder ikke på overrumplende overraskelser, men tegner et overbevisende billede af en pludselig forelskelses enorme konsekvenser. Titlen stammer fra et melankolsk digt af Robert Burns om at tage afsked.

Hvad afskeden gælder, må man selv se filmen for at finde ud af. Hos realisten Loach besejrer kærligheden ikke automatisk alt, men den er værd at kæmpe for i en broget verden med masser af politiske og personlige udfordringer i hverdagen.

*Et dristigt kys. Engelsk. Manuskript: Paul Laverty. Instruktion: Ken Loach. Grand, Palads, Palladium og Park Bio, Kbh. samt 30 biografer landet over

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her